Сподели в Facebook  

сряда, 20 май 2009 г.

Изследват бебетата за 30 генетични болести

Наши учени открили геноми на епилепсия и глаукома

Всички новородени у нас ще се изследват за 30 болести, съобщи шефът на Националната генетична лаборатория проф. Иво Кременски днес в курорта Албена на форум за бъдещето на геномиката. Изследването ще стане благодарение на модерен апарат, който в момента се инсталира в лабораторията.
Сега новородените се изследват само за две генетични болести. За новото изследване обаче ще се изпраща същото количество кръвен материал. Държавата е вложила 3 млн. лв. в проекта.

У нас годишно се раждат около 80 000 бебета и новата диагностика ще позволи твърди мерки, тъй като доста от генетичните заболявания са лечими.

В Майчин дом се прави модерна пренатална диагностика и на бременни. Изследването обаче сега се плаща - струва 40 лв.

До 2 месеца цената ще падне наполовина, тъй като част от нея ще се поема от националната програма за редки болести, стана ясно още на форума.

От 80 000 бременни 200 са силно рискови за генетични болести, затова част от тях ще се подлагат на изследване със специален чип, за да може да се хване най-надеждно увреждането на плода. За 3-4 дни ще е ясен резултатът, като ще се изследват окол 12 хил. гени само с една проба.

Български учени са открили два нови гена, виновници за разновидности на епилепсията и на глаукомата, съобщиха новината в Албена. Екипът е под ръководството на проф. Ивайло Търнев и проф. Люба Калайджиева.

Форумът в морския курорт е организиран от фондация "Медии, общество, семейство традиции - МОСТ" заедно с Националната генетична лаборатория. /АСН

Източник:http://www.hapcheto.com

0 коментара:

Публикуване на коментар