Сподели в Facebook  

събота, 30 май 2009 г.

Учениците ни бият 2:1 русначета на чашка

Весели хапчета изместват тревата по дискотеки и купони

Родните тийнейджъри пият най-много сред връстниците си в Европа. Това обяви Момчил Василев, шеф на екипа, провел проучването сред 2814 софиянчета на 15 и 16 години.

Изследването е част от международен проект, в който участват още 8 европейски града: Осло (Норвегия), Рига (Латвия), Санкт Петербург (Русия), Рейкявик (Исландия), Хелзинки (Финландия), Вилнюс, Каунас и Клайпеда (Литва). 33,8% от младите у нас признават, че са се напивали поне веднъж през последния месец.
Най-малко пият тийнейджърите в Рейкявик, надминали сме Петербург два пъти, уточниха експертите.
Един от рисковите фактори е силното влияние на приятелите и съучениците, сочи още проучването. 38,8 на сто от учениците у нас са отговорили, че повечето им приятели също се напиват поне веднъж месечно.
Седем от 10 българчета пият най-често бира, всеки втори гълта вино, а на твърдо гориво са почти 45% от нашенчетата. Най-много тийнейджърите гълтат на купони, на второ място в класацията "без чашка не мога" са дискотеките. Младежите и девойките не пропускат да се почерпят и у дома - правят го 30 на сто от тях.
Една трета от 60-те хиляди тийнейджъри в столицата пушат всеки ден, сочи още проучването. Намалява обаче употребата на трева, твърдят експертите. Тревожен факт обаче е увеличеното гълтане на хапчета - почти 4 пъти са се увеличили учениците, използващи гаражната дрога. Амфетамини пият 8,6%, на екстази наблягат 5,7 на сто от 15-16-годишните.
Расте и броят на злоупотребяващите с кокаин.
Родната младеж все още обаче е на второ място по употреба на трева, сочи проучването.
Всеки шести не харесва живота си 13,6 на сто от българските ученици се чувстват зле в училище. 14,5% от тях пък намират ученето за безсмислено. 11,5% от столичните ученици твърдят, че са в лоши отношения с учителите.
Всеки шести ученик у нас не харесва живота си, сочат резултатите от проучването. Оказва се, че един на шестима има и някакъв здравословен проблем. 83,4 % от запитаните са с нормално тегло, 3,2% са с наднормено, а 8,6% се приближават опасно до групата на дебелите. 4,8 на сто пък са болнаво кльощави.
Тепърва специалисти ще нищят доколко липсата на достатъчно самочувствие кара младежите да посягат към дрогата и алкохола, за да избият комплексите си. /paper.standartnews.com

0 коментара:

Публикуване на коментар