Сподели в Facebook  

понеделник, 11 май 2009 г.

Без безплатни хапчета


Аптеките длъжни - всички лекарства за болест на една цена

Асортиментът на хапчетата, които плаща здравната каса, силно ще намалее от 1 юни. Причината е, че аптеките ще трябва да продават всички лекарства за едно и също заболяване на еднаква цена. Това гласи нова наредба, която влезе в сила миналия петък.
Промяната ще доведе до изключване на лекарства от списъка, който плаща касата, и до монополно положение за отделни компании, се казва в официално писмо на Асоциацията на иновативните производители до премиера и здравния министър.
Цената, по която ще се дават безплатните хапчета в аптеките, занапред ще е най-ниската стойност, която някоя от фирмите е обявила.

Досега касата плащаше на всички фирми една част от лекарствата точно по тази цена. Разликата с реалната стойност на медикаментите пък хората доплащаха от джоба си. Занапред обаче те няма да имат право на това. Пациентите ще могат да доплащат само до определено ниво.

Това означава, че ако най-евтините хапчета за едно заболяване са 3 лева и касата плаща 2 от тях, пациентите ще доплащат по един лев не само за тях, но и за всички други. Въпреки че някои от другите хапчета ще струват 4 или 6 лева.

Заради това фирмите няма да продават хапчетата си по каса. Така в аптеките хората ще могат да си купуват с помощта на държавата само 1-2 от най-евтините и стари лекарства. Останалите хапчета ще трябва да се плащат изцяло. /АСН

Източник:http://hapcheto.com/

0 коментара:

Публикуване на коментар