Сподели в Facebook  

понеделник, 11 май 2009 г.

Откритие може да доведе до подобряване на лечението на туберкулозата

Френско-белгийски екип изследователи създаде медикамент, който прави бацила на туберкулозата свръхсензитивен към антибиотици, пише електронното издание Максисианс. В дългосрочен план този медикамент би могъл да доведе до намаляване на количеството използвани антибиотици и да премахне някои вредни странични ефекти на лечението.
Чрез комбиниране на различни техники, учените са проектирали, синтезирани и изпитали молекула, способна да променят чувствителността на туберкулозата до няколко антибиотици, използвани за лечение на MDR-туберкулоза. След прилагането на тази молекула на мишки с туберкулоза дозата на един от продуктите необходими за излекуването им е намаляла трикратно до ниво, на което вече не е необходимо да се използва токсичен наркотик.
Това е първият път в който такава стратегия е предложена в борба срещу инфекциозни заболявания. Въпреки че остава да бъдат преодолени много стъпки, преди да се позволят изпитания при хора, се очаква такива да започнат през 2012 година.
Според статистиките на СЗО, почти 10 милиона души се заразяват с туберкулоза и повече от милион и половина умират всяка година. Този бич на второто хилядолетие засяга всички държави по целия свят. Две трети от пациентите са съсредоточени в Китай и Индия, а Африка е най-силно засегната, тъй като СПИН допринася за развитието на туберкулоза. Статистиките показват алармиращи резултати и за западните развити страни, където броят на заразените се увеличава в последно време. /Агенция "Фокус"


Източник:http://hapcheto.com

0 коментара:

Публикуване на коментар