Сподели в Facebook  

понеделник, 11 май 2009 г.

Шансове и Рискове с ботокс


Ботулиновият токсин, накратко "Ботокс", доби огромна популярност през последните години - основно като чудотворно средство срещу мимическите бръчки. То обаче може да се прилага успешно и при редица заболявания.

Очите примигват постоянно, главата се върти неспокойно насам и натам. Диагнозата - дистония, функционално разстройство на нервната система, от което само в Германия страдат 160 хиляди души. Инжекцията с ботулинов токсин в очните и вратните мускули ще осигури на пациента половингодишна пауза в страданията.

Два килограма ботокс могат да убият цялото човечество

Невролози и уролози, кожни лекари и специалисти по говорните и гласовите нарушения на свой ред прилагат "отровата" при силно изпотяване, при проблеми с гласните връзки или пикочния мехур. В различните страни до момента са допуснати 20 индикации, а списъкът постоянно расте.

Всъщност ботоксът е познат на повечето хора най-вече като средство против бръчките - с видими странични явления. Проява на изключително внимание е необходима и при приложението му в медицината. Две милиардни части от грама могат да убият човек, два килограма ще са напълно достатъчни за цялото човечество. Експертите спорят от години по въпроса доколко опасни са всъщност използваните в медицината ботулинови инжекции.

Федералният институт по лекарствата е установил от 1994 година досега 210 инцидента, сред които пет смъртни случая. Мнозина практикуващи лекари, като професор Райнер Бенеке от университета в Рощок, смятат, че алармирането е прекалено. Но - въпреки всичко има рискове, признава експертът: "Когато например на някое малко дете, на 3-4 години, се инжектират твърде големи количества за лечението на церебрална пареза или спастика, токсинът може да се разпространи в цялото тяло и да предизвика отслабване на дихателната мускулатура със съответните последствия."

Надежда за болните от Паркинсон

От експериментите с плъхове се разбира, че токсинът може да достигне и до мозъка. Което пък дава на учените идеята да инжектират минимални количества именно в определени части на мозъка. Така, както предполага професор Бенеке, един ден ще могат да се лекуват болести като Паркинсон.

"Отражението ще е такова, че повишената или погрешна нервна дейност в определени центрове на мозъка ще се забави", казва професор Бенеке. Докато при медицинските въпроси е ясно регламентирано, че само един максимално опитен специалист може да инжектира ботулинов токсин, с разхубавителните операции може да се заеме някой и само след двудневен курс. /DW


http://www.hapcheto.com/

0 коментара:

Публикуване на коментар