Сподели в Facebook  

вторник, 5 май 2009 г.

Правила за борба с простудата

Промивки на носа. В малък чайник налейте солен разтвор от 1 чаша топла Вода и 1/2 ч.л. сол. Добавете пакетче пробиотик (на прах) във водата. Наведете главата назад и налейте от разтвора в лявата ноздра. Наклонете глава така, че течността да премине в дясната и да се оттече навън. Повторете, като започнете от дясната ноздра. Продължавайте така, докато водата не се свърши.

Солта има обеззаразяващо въздействие, а пробиотиците стимулират образуването на благотворни бактерии в организма, които съкращават протичането на болестта.

Мокри компреси. Процедурата е противопоказна за хипертоници, при разширени вени и други сърдечно-съдови заболявания. Ако имате висока температура, преди да си направите компрес на краката, изчакайте да се загреят прасците. Вечерта намокрете памучни къси чорапи и добре ги изстискайте. Загрейте краката 10-15минутив гореща подсолена вода, обуйте влажните чорапи, а върху тях сухи вълнени чорапи и си легнете.

Правете процедурата три вечери подред. Тя предизвиква приток на кръв в стъпалата и температурата спада.

Цинк. Още при появата на първите симптоми на простудата приемайте глюконат на цинка на два часа. Така ще съкратите времето на боледуването до четири дни. При борбата с инфекцията запасите от цинк в организма рязко намаляват, затова е нужно да ги попълните.

Вана. Вземете топла вана или контрастен душ, като редувате три минути гореща вода с 30-40 секунди хладка. Направете го три пъти, като завършите с хладка.

Топлата вана активизира кръвообращението, а смяната на температурата - движението на лимфата. Това извежда токсините от организма.

Кокоши бульон. Той съдържа аминокиселини и антиоксиданти. Научни изследвания доказаха, че е полезна храна при простуда и грип.

Гаргара. Изплакването на гърлото със солена вода облекчава паренето u подпомага отхрачва-нето.

Витамин С. Приемайте 600-1000 мг витамин С на ден. Ако симптомите на заболяването се засилват, увеличете дозата до 200-3000 мг.

Витамин С мобилизира антителата и те бързо атакуват огнищата на заболяването. Но не вземайте дози повече от 3-5 дни.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар