Сподели в Facebook  

вторник, 5 май 2009 г.

Предпазването от грипа е възможно и при епидемия

С увеличаването на случаите на грип в България зачестяват и въпросите, свързани с предстоящата епидемия

Основно правило
Не пренебрегвайте грипа! Това не е безобидно заболяване! При нехайно отношение и неправилно лечение грипът може да причини сериозни усложнения с трайни последствия за здравето.

Предпазването
През есента най-подходящи са ваксините. В България се внасят основно три препарата, които всяка година съдържат защита срещу прогнозните за сезона грипни вируси. Но на прага на епидемията, при увеличена заболеваемост, според специалистите за ваксиниране е късно.

Kогато вече имате болни в семейството или близкия приятелски кръг, се прилага т.нар. екстрена профилактика със специални противовирусни препарати. В България лекарите имат дългогодишен опит с римантадин хидрохлорид, който се прилага профилактично при възрастни и деца над 7 г. по 1 таблетка дневно от 7 до 30 дни.

Честото миене на ръцете, особено след ползване на градския транспорт, избягването на многолюдни публични места, редовният прием на пресни плодове и зеленчуци, физическите упражнения също имат известно значение за предпазване от заболяване.

Признаците на грипа
Болестта започва рязко, с втрисане и висока температура - до 40 градуса. Явяват се болки по всички стави и мускули, силно главоболие, особено в очните ябълки, умора и безсилие, сърцебиене.

В следващите дни може да се прибавят суха кашлица, болки в гърлото и ушите, обложен език, хрема, болки в корема и повръщане. Част от тези оплаквания могат да са признаци на някои от усложненията на грипа.

Усложнения
Те засягат най-често децата, хронично болните и възрастните хора, но и принципно здравите хора на средна възраст не са застраховани, особено при отказ от адекватно лечение и почивка на легло. Често грипът е пос
ледван от пневмонии, ангини и отити, а по-рядко -от миокардит, менингит, артрит.

Лечението
При описаните оплаквания - оставане у дома на легло и лекарски преглед. Първото специфично средство срещу грипа, още в началото, са отново химиопрепаратите от рода на римантадина. Антибиотиците нямат никакво влияние върху грипните вируси. Те са ефективни срещу евентуални бактериални усложнения, които трябва да бъдат установени от лекар.

При грип пийте много течности със стайна температура, хранете се леко и не прекалявайте с противотемпературните лекарства. Те могат да се приемат на интервали от минимум 4 часа. При екстремални температури - търсете отново лекарска консултация.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар