Сподели в Facebook  

неделя, 10 май 2009 г.

Спрей за нос пази от грип

Учени от университета "Сейнт Андрюс" разработват спрей за нос, който предотвратява разпространението на всички щамове на грипните вируси, включително на тези, които причиняват птичи грип. Използваните сега противогрипни ваксини предпазват само три четвърти от ваксинираните хора. Освен това ваксината трябва да се преформулира всяка година, за да съответства на видоизмененията на вируса. Противогрипните лекарства пък лекуват инфекцията и това създава опасност вирусът да мутира и да стане резистентен към медикаментите.

Вместо да атакува пряко микроорганизма, спреят се свързва с клетките, които вирусът заразява, и му пречи да се залови за тях. Вирусолозите създават серия протеини, които се свързват със захарта, използвана от грипните вируси, за да навлязат в клетките на носа, гърлото и белите дробове. Благодарение на това протеините в спрея спират вируса на грипа. Тъй като всички грипни щамове използват една и съща молекула, когато заразяват клетките -т.нар. сиалова киселина, спреят, изготвен на базата на протеините, обезсилва всички грипни вируси.

Първоначалните лабораторни тестове на спрея за нос са дали обещаващи резултати и ако предстоящите тестове върху животни са успешни, той може да се появи в аптеките максимум до 10 години.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар