Сподели в Facebook  

събота, 16 май 2009 г.

Според медицинската статистика болните от туберкулоза са двойно повече


Според медицинската статистика болните от туберкулоза у нас са двойно повече в сравнение със страните от Европейския съюз. На 100 000 души заболяват около 40 българи. Туберкулозата е на път да се превърне в сериозна опасност за нацията. Тя дебне навсякъде - в заведенията, в градския транспорт, по улиците, стадионите, в ромските гета или по наркоманските сборища...На бацила му е достатъчно да срещне отслабнал организъм - хора, боледували от вирусни инфекции, живеещи в нехигиенична среда, наркомани, хронични алкохолици и пушачи, хранещи се с нездравословна и бедна на витамини и белтъчини храна или подложени на стрес. Заразяването става най-често по въздушно-капков път, но е възможно да се предаде и чрез предмети, ползвани от болните. Тъй като бацилът е разпространен и при животните, потенциална опасност представляват заразените храни (особено прясното мляко, което не е било сварено, и сиренето - когато не е достатъчно узряло). Затова е изключително опасно да се купуват от улични търговци!

Туберкулозният бацил (бактерия) е устойчив и оцелява три години в тъмни и влажни помещения. Смята се, че най-големият му враг е пряката слънчева светлина, която го убива за няколко часа. Преди много години, когато още не са били създадени антибиотиците, болестта се е лекувала основно с разходки на слънце в планината или на морския бряг. В почти 90 на сто от случаите причинителят (пръчицата на Кох) засяга белите дробове, доста по-рядко костите, очите, бъбреците и нервната система. В ранния стадий на болестта пациентите нямат оплаквания. Много характерно е състоянието на еуфория и повишеното полово влечение. Дори и в напреднал стадий някои се чувстват добре и твърдят, че нямат проблеми. Вероятността заразен да се разболее е около 5% (заразяването още не означава болестно състояние). Близо една трета от населението на Земята „носи" туберкулозната бактерия, но само малка част от хората заболяват. Това става най-често в първите две години след заразяването. Възможно е човек да е активен „носител" 20 или 30 години.

В световен мащаб близо 2 милиарда души са активни бактерионосители, заплашени да развият туберкулоза. Поне 20 милиона от тях имат първичен туберкулозен афект, а всяка година умират повече от 3 милиона души.

У нас се прави безплатно имунизиране с българската ваксина БЦЖ. Тя е задължителна за всички деца на 1 година, а на 7-та година се прави реваксинация. Най-застрашени са малките - до тригодишна възраст. Всеки пети ученик има скрита туберкулоза ( не боледува, но е заразен). Тази латентна форма се открива с прилагания от няколко години у нас австралийски интерферон-гама тест. По-рано това се правеше с пробата на Манту - евтин и лесно изпълним метод, но не особено сигурен.

Лечението на туберкулозата е комплексно, скъпо и продължително - периодът е около 7-8 месеца, но понякога и повече. Обикновено се предписват антибиотици и туберкулостатици. Някои от тях са задължителни, но се прилагат и допълнителни за засилване на ефекта или когато бактерията е по-устойчива (антимикробни препарати, например мощният моксифлаксацин). Страшното е, че вече се среща мултирезистентна туберкулоза - това са нови щамове бактерии, които са устойчиви на утвърдените медикаменти. Основният проблем е, че в повечето от случаите болните търсят лекар в напреднал стадий. И още - след като започне активното лечение, голяма част от пациентите усещат облекчение на втората или третата седмица и решават, че вече са добре и всичко е свършило. Това усложнява състоянието им.

Източник:www.lekar.bg


2 коментара:

Lanasm.inspace каза...

Здравейте!
Сега имаме туберкулоза убиец! Туберкулоза се лекува!
Живот без лекарства! Какво би могло да бъде по-добре? Фразата - "Здравето не могат да се купят" - е на изчезване. Сега можете да си купите здраве! Физика химия спечели!
Скъпи приятели Причината за всички болести - паразити, вируси, инфекции, бактерии и токсини. И често на токсините от лекакрства.
Уникален, изключителен устройства DETA най-новите версии - можете да си купите само от официални представители на корпорацията Intway.
Закупуване на оборудване части, че Русия изобрети учен Сергей Коноплёв и ще се отърва от това тежко заболяване. Съоръжения Deta не лекува всичко, те третират почти всичко! Широк спектър от заболявания, включени в програмата устройства. В допълнение, те все още могат да бъдат планирани за повече от 3000 заболявания.
http://lanasm.intwaylife.com/ru/lifeenergy/deta-ap/about/
Най - новите продукти за здраве:
http://lanasm.intwaylife.com/
Mоят видео канали : http://www.youtube.com/user/Lanasmintway,
Моят вестник:
http://www.sibir.bg/blog/Lanasmintway/ ,
http://www.liveinternet.ru/users/lanasmintway,
Вземи устройство Дета! Те правят чудеса! Устройства - това е вашият семеен лекар в джоба!
Покани лекарите да си сътрудничат! Вие наистина трябва да болни хора!
Моя уебсайт:
http://lanasm.intway.me/,
http://lanasm.intway.com
Записват. Lanasm.intway@yandex.ru
Свържете се с мен на Skype: Svetlana_floks , ако имате нужда от устройството. Свържете се с мен, както и, ако искате да станете партньор. Аз ще ти помогна.
Стани ми партньор, който да изпълнява мисията си!

Лана каза...

Повече информация :
http://lanasm.intwayblog.net

Публикуване на коментар