Сподели в Facebook  

понеделник, 18 май 2009 г.

Пърхотът напада при нисък имунитет


Обикновено под битовото название пърхот се разбира не друго, а малките некрасиви бели люспички, които се образуват на окосмената част на главата. Обикновено пърхотът без особени затруднения се отделя от скалпа и успява да създаде на производителя и притежателя, си не едно неудобство, но основно - коси „украсени" с бели люспички, които могат да накарат всеки да се чувства неприятно. Не може да се каже, че подобна гледка е естетично удоволствие. Често се случва да определяме пърхота като заболяване, но той по-скоро може да се разглежда като симптом на такова. Медицинското название на пърхота е себореен дерматит, като това название най-общо означава, че за развитието на възпалителния процес и изменението на кожата на главата съществена роля имат мастните жлези.

Пърхотът (или себореята) може да има различни проявления. Например, ако пърхотните люспички са сухи, сиво-бели, а кожата на главата губи свойствения си блясък, то този вид пърхот се нарича обикновен. Ако има повишаване на омазняването на косата, а люспичките са по-мазни, имат жълтеникав оттенък и е доста по-трудно да се отделят от кожата, то в този случай става дума за т.нар. мазна себорея на главата или т.нар. стеаринов пърхот.

Появата на пърхота може да е следствие на различни причини,като една от най-честите е наличието на микроскопичната гъбичка със завързаното име „овален питероспорум". В сегашно време вече не се водят дискусии дали пърхотът е заразен, защото доказателствата са много в тази посока. Така че избягвайте да използвате чужди четки за коса, както и други предмети, свързани с косата от типа на фиби, щипки, шноли. Всъщност вие пак няма да бъдете застраховани, защото злополучната гъбичка може да придобиете в някое транспортно средство или на седалката на влак, кола и т.н. Разбира се, съществуват много доказателства, че не е толкова лесно да „хванеш" пърхот. Често в едно семейство двете деца нямат еднакви проблем, независимо дали спят на една възглавница, ползват един гребен и т.н.

Източник:www.lekar.bg

1 коментара:

Op Dr Ali Mezdeği каза...

Бих искал да има трансплантация на коса.Но аз се чудя, където най-добрия център за трансплантация на коса?
fue

Публикуване на коментар