Сподели в Facebook  

неделя, 3 май 2009 г.

Как да си изберете четка за зъби

За мнозина изобилието на пазара от видове и марки четки за зъби създава единствено затруднение. Каква точно четка да изберем? Коя е най-подходящата именно за нас?

Изложените по-долу изисквания и препоръки би трябвало да ви помогнат за правилния избор:
• Размерът на главата на нотката
не трябва да бъде много голям - 25-30 мм. Така тя ще бъде по-ефективна и при почистването на трудно достъпните места.

• Главата на четката трябва да бъде заоблена.
Така тя няма да наранява меките части на устната кухина и най-вече венците. Тяхното често увреждане може да доведе до атрофия, защото тъканта се опитва да се "премести" от местата, където бива раздразнена.

• Четката трябва да е направена от много отделни снопчета, със закръглени краища.
Именно такива четки притежават най-оптимална почистваща повърхност, т.е. натискът върху зъбите и венците се разпределя равномерно в процеса на почистване.

• Повечето хора си избират четки със средна твърдост.
Това всъщност е правилният подход, само ако не сте наясно каква всъщност твърдост е подходяща за вас. В този случай вашият стоматолог може много да ви помогне. Като правило за хората, които имат проблеми със зъбите и особено с венците, са най-подходящи меките четки.

• Предпочитайте четките с изкуствени косми
Естествените имат свойството да попиват влага и така създават по-благоприятна среда за развитие на болестотворни бактерии. Естественият косъм е и по-чуплив, след това той става по-остър и може да увреди най-вече венците.

• При избор на четка за деца, обърнете внимание и на дръжката.
Тя трябва да е малко по-дебела, отколкото за възрастните - така детето по-лесно ще я държи.

• Четките със сменяща се глава, ако отговарят на горните условия, са за предпочитане -
поне от екологична гледна точка. А и намаляват разходите ви.

Грижа за четката
Част от грижата за устната кухина е и грижата за самата четка.
• След всяко използване я почиствайте добре с течаща вода, защото в противен случай в нея остават паста за зъби, частици от храна и бактерии. Ако четката не бъде почистена, при следващата й употреба, всички натрупали се вредни микроорганизми ще попаднат отново в устата.

• Подсушавайте четката, доколкото е възможно. Влагата по нея създава благоприятна среда за развитие на бактерии, а и я деформира.

• Независимо какви грижи полагате за своята четка, сменяйте я на 2-3 месеца. За съжаление, статистиката показва, че мъжете сменят четките си средно един път в годината, а жените - на 6 месеца.

• Електрическите четки имат някои предимства. Не може, обаче всички те да бъдат наречени съществени. Наистина електрическата четка автоматично прави онези кръгови движения, които иначе човек трябва да извършва на ръка. По-важни предимства всъщност са наличието в някои модели на сигнализатори за това, че зъбите и венците вече са почистени достатъчно (т.е. избягва се прекомерното им третиране и опасността от това) и че натискът върху почистваната повърхност е прекалено голям (това е опасно особено за венците и другите меки части).

•Електрическа четка се препоръчва само за хората, които в резултат на някаква патология или заради напредване на възрастта, не могат да извършват характерните за почистването на устната кухина движения.

• Децата, които тепърва придобиват хигиенни навици, трябва да използват обикновена четка - само чрез нея те ще усвоят техниката на почистване.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар