Сподели в Facebook  

вторник, 26 май 2009 г.

Внимание, МЕНИНГИТ!

ПРЕЗ последните дни отново се заговори за едно от най-тежките заболявания при децата - менингита.
Всъщност менингит има постоянно, в инфекциозните отделения винаги лежат по няколко болни, но те се лекуват успешно и затова не се шуми около тези случаи.

Детският мозък има уникалното свойство бързо да се възстановява и при съвременните методи на лечение децата оздравяват напълно. Стига заболяването да се диагностицира навреме и да се лекува правилно. Изключение прави само свръхострият менингококов сепсис, при който се наблюдават и смъртни случаи. Но много по-малко, отколкото при автомобилни катастрофи например.

Менингитьт при децата се предизвиква основно от вируси и бактерии, по-рядко от гъбички. Заболяването представлява възпаление на мозъчните обвивки, когато се обхване и мозъчната тъкан се говори за менингоенцефалит. Обикновено то е следствие от друга инерекция и се появява чрез пренасяне на вирусите или бактериите или пряко, или по кръвен път като усложнение. Вирусните менингити са серозни и протичат сравнително по-леко, докато бактериалните са гнойни с тежка клинична картина. Вирусните менингити се появяват главно като усложнение на вирусни инфекции, включително на рубеола, морбили и заушка, когато имунната система на детето не е в състояние да се справи с инфекцията. Причинителите на гнойните менингити се различават в различните възрасти. Новородените и съвсем малките кърмачета.

Най-често се атакуват от стрептококи група В, ешерихия коли, по-големите от хемофилус инфлуенце, пневнокок и опасния менингокок, за който става дума в медиите. Той обаче не е нещо необичайно, около 25% от хората са носители на тази бактерия, без да боледуват или заболяват от по-леки болести на горните дихателни пътища. По неизвестни причини (най-вероятно имунен срив) при някои хора менингокока предизвиква свръхостър менингококов сепсис, който протича със засягане на сърдечно-съдовата система, надбъбреците, появяват се хеморагични обриви, температурата и кръвното налягане стават критично ниски и болният може да загине за няколко часа. За щастие, това се случва много рядко, България е една от страните с най-малко жертви на менингокока.

Заразяването става от болен човек или от здрав заразоносител по въздушно капков път, от пръските при кашляне, кихане. Болният пръска заразата от края на инкубационния период (времето от заразяването до първите прояви на болестта), който е 3-4 дни до седмица, по време на боледуването и в оздравителния период, който трае около две седмици. Което не означава, че при контакт с болен непременно ще се разболеете. Напротив, за разлика от други болести, като варицелата например, вероятността за заболяване е доста малка. От менингококов менингит най-често се разболяват децата от 6 месеца до пет години, също и през пубертета. Най-често заболяването се среща през есенно-зимно-пролетен сезон. Смъртността при менингококовия менингит е 1%, но при свръхострия сепсис нараства на 30-40%. Няма траен имунитет след преболедуване.

Как да предпазила децата?
АКО детето ви е било в контакт с болен от менингит, уведомете лекаря му.

При много близък контакт - целувки, ползване на общи прибори за храна, дълъг престой в едно помещение, се взема гърлен секрет и без да се чака резултата, се започва лечение с антибиотик.

Това става само в първите дни, мине ли инкубационният период, ясно е, че детето няма да се разболее. Основният въпрос, който се задава от родителите, е дали да поставят имунизация против менингококов менингит. Менингококите са 8 серотипа, като най-честият причинител (над 70%) е тип В, следван от типове А и С - 20%. Ваксината е за последните два типа. Срещу основния „виновник" тип В ваксина няма и въпроса за значението на ваксинирането остава спорен. Все пак се препоръчва ваксина на деца без далак, с тежки хронични и имунодефицитни състояния, и на тези, които пътуват в страни, където има епидемии от менингит. Най-лесното средство за предпазване си остава хигиената. Менин-гококът е неустойчив във външната среда и добрата дезинфекция го унищожава за няколко минути. В домашни условия е достатъчно да използвате традиционните почистващи препарати, съдържащи хлор. Миенето на ръцете е задължително, особено след разходки навън.

Симптоми - протича с висока температура
ПРИ по-големите деца менингитът протича тежко - с висока температура, втрисане, повръщане, упорито главоболие, което не се повлиява от лекарства.
Детето става силно чувствително към светлина, шум и към допир. Тилът се сковава, при което детето отмята назад главата, тъй като навеждането на главата напред предизвиква силни болки, а накланянето назад отпуска възпалените мозъчни обвивки на главния и гръбначния мозък. Понякога се появява и синкав обрив, който започва от дупето и бързо се разпространява. При децата под три годинки типичните симптоми на заболяването може и да липсват, детето може само да е много апатично, отпуснато и да има висока температура. В тези случаи насочващи са бомбираната фонтанела (при поглаждане по главичката на бебето се усеща подутина на мястото на фонтанелата) и характерното „мозъчно”, пронизително изпискване на детето. Първият признак може и да е гърч, който обикновено е по-дълъг от обикновения температурен гърч. Колкото и да е замъглена клиничната картина, майката усеща, че става нещо необичайно и тревожно с детето. Диагнозата се поставя със сигурност само чрез лумбална пункция. Това е манипулация, при която се източва малко количество ликвор (мозъчна течност) със специална игла от гръбначния стълб в областта на кръста. При изследване на ликвора се установява дали менингитът е гноен или серозен, както и точният причинител. Болните от менингит задължително се лекуват в болница.


Източник:www.lekar.bg


1 коментара:

Lanasm.inspace каза...

Здравейте!


Живот без лекарства! Какво би могло да бъде по-добре? Фразата - "Здравето не могат да се купят" - е на изчезване. Сега можете да си купите здраве! Физика химия спечели!
Скъпи приятели Причината за всички болести - паразити, вируси, инфекции, бактерии и токсини. И често на токсините от лекакрства.
Уникален, изключителен устройства DETA най-новите версии - можете да си купите само от официални представители на корпорацията Intway.
Закупуване на оборудване части, че Русия изобрети учен Сергей Коноплёв и ще се отърва от това тежко заболяване. Съоръжения Deta не лекува всичко, те третират почти всичко! Широк спектър от заболявания, включени в програмата устройства. В допълнение, те все още могат да бъдат планирани за повече от 3000 заболявания.
http://lanasm.intwaylife.com/ru/lifeenergy/deta-ap/about/
Най - новите продукти за здраве:
http://lanasm.intwaylife.com/
Mоят видео канали : http://www.youtube.com/user/Lanasmintway,
Моят вестник:
http://www.sibir.bg/blog/Lanasmintway/ ,
http://www.liveinternet.ru/users/lanasmintway,
Вземи устройство Дета! Те правят чудеса! Устройства - това е вашият семеен лекар в джоба!
Покани лекарите да си сътрудничат! Вие наистина трябва да болни хора!
Моя уебсайт:
http://lanasm.intway.me/,
http://lanasm.intway.com
Записват. Lanasm.intway@yandex.ru
Свържете се с мен на Skype: Svetlana_floks , ако имате нужда от устройството. Свържете се с мен, както и, ако искате да станете партньор. Аз ще ти помогна.
Стани ми партньор, който да изпълнява мисията си!

Публикуване на коментар