Сподели в Facebook  

четвъртък, 6 август 2009 г.

Дерматози и кожни проблеми ни дебнат през лятото

За дерматологичните проблеми и алергии, които се обострят през лятото, обяснявя д-р Иван Ботев, специалист по онкодерматология и дерматохирургия.


Слънцето не е безвредно и прекомерното излагане на слънчевите лъчи винаги носи някакви поражения, дори и човек в началото да не усети нищо. Още по-лошо е, ако човек допусне да изгори. Уврежданията на кожата са в близък и далечен план. В повечето случаи слънчевото изгаряне причинява известни неудобства, които в рамките на 2-3 дни преминават и не дават сериозни непосредствени последици, но вредното въздействие на слънчевата радиация се натрупва. Кожата „помни” всичко, което се случва с нея, като последствията от това могат да проличат след много години.


Контактна алергия се появява сравнително рядко. Най-често са засегнати хора, склонни към алергични реакции, такива със сенна хрема, астма, бронхит или алергичен конюнктивит. Забелязва се връзка между появата на непоносимост към слънцезащитни препарати и други алергични състояния поради високия процент на химично активни вещества в козметичните продукти.


Често се получават кожни проблеми, които хората отдават на употребата на козметика, а реалната причина може да е замърсяване или контакт с други химични субстанции, водорасли, медузи и др.



Българите все още не обръщат достатъчно внимание на превенцията и не ходят редовно на профилактични прегледи. Въпреки това в последните години по-голямата част от хората имат доста висока здравна култура по темата. Особено младите хора знаят все повече за рака на кожата, като за това допринасят медиите и Интернет. Те имат доста добра и реална представа за проблема.



Съществуват редица други състояния, които се влошават при излагане на слънце, така наречените фотодерматози.




В повечето случаи страдащите от тези заболявания знаят, че не трябва да се излагат на слънце. Заболяванията от тази група започват или се влошават след излагането на слънце, някои от тях протичат със ставни болки, засягане на бъбреците или на други системи на организма.



Има лекарства, които дават реакции в комбинация с излагането на слънце. Употребата на хапчета анти-бебе и някои лекарства за сърдечно-съдови заболявания водят до поява на пигментация. Антибиотиците тетрациклин и доксициклин, използващи се за лечение на различни инфекции (хламидии и др.) и особено за лечение на акне, където са с продължителен курс на лечение от порядъка на месеци, могат да дадат нежелан ефект в комбинация със светлина. Тези кожни проблеми обаче не са чести.



Когато върху кожата се нанесе някакъв вид козметика, било то медицинска или декоративна, може да предизвика контактен дерматит. Понякога, за да се провокира реакцията, е необходима и слънчева светлина – тогава реакцията се нарича фотоалергичен контактен дерматит (когато в основата й стой алергична реакция). Състоянието се предизвиква най-често от козметика с по-ниско качество.



Някои с пречистени масла и есенции имат фотосенсибилизиращи свойства, каквото е бергамотовото масло. Описани са случаи на пигментация след употребата на различни парфюми. Когато алергичните реакции се дължат на светлина, те отшумяват, когато се прекрати излагането на слънце.



При някои хора е възможно хиперпигментациите в засегнатите зони да останат с години. С някои избелващи препарати тези пигментни петна могат да бъдат премахнати след 2-3 месечен курс на лечение. Премахването обаче не винаги е толкова задоволително, колкото очакват пациентите, а в някои случаи пигментните петна не се повлияват.



Сравнително често се наблюдават фотоиритативни реакции – най-често при бране на зелени смокини за сладко или след контакт с някои растения, като млечки.



Различни козметични манипулации, като дермабразио, химичен пилинг, фотоепилация и лазерни процедури в комбинация с излагане на слънце могат да провокират или да засилят пигментациите. Обикновено това се случва при по-мургавите хора, които бързо хващат тен и изгарят трудно. Затова през летните месеци тези процедури не се препоръчват или се съветва да се ограничат.


Източник: puls.bg



1 коментара:

Патриций каза...

Проблемы кожных заболеваний комплексно лечатся в этой заведении. Моему ребенку здесь очень помогли, поэтому лишний раз рассказать о клинике, я всегда рад.

Публикуване на коментар