Сподели в Facebook  

сряда, 5 август 2009 г.

Онихофагия или как да не гризем ноктите си?

Още два съвета как да се справим с гризането на ноктите.

Въпрос на естетика

Във всеки от нас е заложено желанието да е с приятен външен вид. Поддържането на красив маникюр, при който ноктите ви са идеално оформени и изглеждат съвършено в очите ви, ще ви пази от вредния навик. Все пак не би ви се искало да съсипете самочувствието, което ви носят пръстите сега.


Под красиво оформени нокти се има предвид не само декоративният маникюр, на който са почитателки жените. Не е задължително красиво оформените нокти да са лакирани в цвят, понякога е достатъчен само безцветен гланц. Тук важно е ноктите да са почистени от мъртвите клетки и замърсяванията, да са добре оформени и подхранени. Този вид грижа за дланите не изключва и представителите на силния пол.



Понастоящем съществува богат набор от козметични средства за грижа и поддържане на естетическия вид на ръцете, включително и на проблемни нокти. В средствата за отказване от неприятния навик може да се използват препарати за маникюр, които лютят или горчат, има специално създадени.



Препоръчително е да посетите и маникюрист. Но той трябва да е с достатъчно опит и познания. Необходимо е да притежава богат набор от похвати за грижа за ръцете. Много е важно специалистът срещу вас да е добронамерен и словоохотлив. Трябва да ви предразположи да говорите, а когато споделите проблемите си да бъдете посрещнат с разбиране и препоръка какви грижи е добре да се положат за ръцете ви. Имайте предвид, че не сте единственият човек, който се поддава на този навик и със сигурност съществуват изпитани „рецепти“ за справяне с проблема.



Потърсете психолог
Психотерапевтът все още се приема за специалист, който не ни е нужен, без който ще се справим. Помощта, която можем да получим, ни плаши, в интерес на истината, заради поизостанали вече нагласи.



Срещите с психолога обаче ще ви дадат възможност да разговаряте за личните си тревоги без да се притеснявате, че ще ви оценяват. В процеса на общуване ще осъзнаете корените на проблема си и постепенно ще престанете да изпитвате потребност да слагате пръсти в уста.

А дори да не отидете при специалиста с фразата „Гриза си ноктите!“, този ваш навик ще бъде забелязан от професионалното око и съхранен в паметта на човека срещу вас.




Трябва да знаете, че внимателният подход и грижата от страна на специалиста ще ви създаде чувство за спокойствие, ще ви разкрепости и ще ви помогне да погледнете на себе си със самочувствие.



Да се гризат ноктите е опасно!

Плочките на пръстите, които са подложени на постоянно гризане, са осеяни с малки ранички, които са входна врата за инфекции. Често при гризаните нокти се образуват кожни „джобове“ под нокътя. Тези образувания създават благоприятни условия за поява на гъбички.

Човек, който гризе върховете на пръстите си поглъща до 1,5 мм нокът за седмица. Цяла плочка се изяжда за 3-6 месеца.


Един драстичен метод

Известният американски психотерапевт Милтън Ериксон препоръчал на родители, които се опитвали да отучат детето си да гризе ноктите си, да въведат в дневния му график специално време за – гризане на нокти! Родителите е трябвало да засичат по часовник тези занимания. Методът се оказал успешен, тъй като гризането се превърнало в задължение за детето и то започнало подсъзнателно да му се противи.

Така че в краен случай можете да се подложите и на това мъчение!


Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар