Сподели в Facebook  

сряда, 26 август 2009 г.

Нискогликемична диета в борбата с акнето

Акнето е заболяване, което често настъпва при склонна към омазняване кожа, резултат от повишена секреция на мастните жлези предимно в областта на лицето, гърдите и гърба.



Причините за появата на акне са комплексни. Заболяването се проявява през пубертета около 12- 13 години, по- рано при момичетата, но протича по-тежко при момчетата. По правилно е да се говори за фактори, които могат да се свържат с развитие на акне.


Вътрешни фактори:

* Генетично унаследяване с различна степен на вариабилност
* Хормонални – свързани с повишено отделяне през пубертета на андрогени



Външни Фактори:

* Анаеробни бактерии в себорейните зони – основно Propionibacterium acnes.
* Системно приемане или контакт с халогенни елементи: йод, хлор, бром.
* Системно приемане на витамините В6, В12 и вит. Д, и кортикостероиди.
* Контактни дразнители – масла катрани.
* Психично натоварване – стрес.

Голямата част от факторите не се приемат като отделни самостоятелни причини за поява на акне. Такива са: наследсвеността, храната, стреса, хормоналните промени.




Патогенезата на акнето все още не е напълно изяснена. Въпреки това се смята, че хранителните навици, в това число и гликемичното натоварване, оказват влияние върху появата и обострянето на кожните проблеми.



Резултатите от изследване, проведено от австралийски учени показват, че избягването на храни с висок гликемичен индекс, намалява проявите на акне.



Високогликемични са храните, които са бедни на баластни вещества и фибри, но са богати на въглехидрати. При консумацията им те предизвикват рязко покачване на кръвната захар.
До по-постепенно повишаване на глюкозата, без резки пикове и спадове водят нискогликемичните храни. Такива продукти са с високо съдържание на влакнини.



Изследването, проведено в университета RMIT в Мелбърн показва, че нискогликемичната диета значително подобрява състоянието на кожата при мъже с акне.



Група доброволци били подложени на диета, с ниско съдържание на въглехидрати за период от 12 седмици. Изследването обхванало група от 43 мъже, разделени по случаен признак на две групи. Едната група била поставена на нискогликемична диета, а при другата нямало промяна в хранителния режим.




В края на 12 седмичния период било отчетено намаляване на акнето с над 22% при доброволците, които консумирали храна с по-ниско съдържание на въглехидрати. Било регистрирано значително намаляване на пъпките, белите точки и другите дефекти по кожата в сравнение с техни връстници на стандартна диета. При мъжете на нискогликемична диета се забелязало намаляване на теглото и повишена чувствителност към инсулина.



Известни са добрите резултати, които дава прилагането на нискогликемичната диета при контролиране на наднорменото тегло и свързания с него диабет.



Д-р Робин Смит, автор на изследването пояснява, че високите нива на инсулина могат да допринесат за развитието на акне или за обостряне на състоянието. Учените са категорични, че понижаването на гликемичния индекс се отразява и върху състоянието на кожата.


Според авторите на изследването, все още не е възможно да се определи дали подобрението, свързано с акнето, се дължи на отслабването, по-голямата чувствителност към инсулина или двете заедно.


Източник: puls.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар