Сподели в Facebook  

понеделник, 24 август 2009 г.

Ароматите влияят върху тонуса и емоциите

Различните аромати могат да променят настроението, умственото и емоционалното състояние, да повлияят върху тонуса на човек и да намалят страса.

Според учените различните миризми играят ключова роля в намирането на партньор и дори създаването на семейство.


Според доклад , публикуван от фондацията RAC ароматите оказват силно влияние върху психическото и дори физическото състояние на хората.


Така например ароматът на канела подобрява концентрацията и намалява раздразнителността. Това я прави особено подходяща за шофьорите.


Миризмата на кафето и лимонът също подобряват концентрацията, способността за запаметяване и влияят благотворно върху двигателните умения.


Експериментално проучване, проведено в центъра "Монел", Филаделфия показва, че ароматът на лимон кара хората да се чувстват по-здрави. Доброволците в експеримента, трябвало да отговарят на въпроси, свързани със здравето им в продължение на една седмица. Установено е, че по-малко участници се оплаквали от неразположения в дните, когато помещенията били ароматизирани с лимон. Освен това лимонът притежава освежаващи, антисептични, и антимикробни свойства.


Всеизвестен факт е, че прекомерната консумация на кафе може да повиши кръвното налягане и да направи човек по-нервен. Южнокорейско проучване показа, че ароматът на прясно сварената напитка или на печени зърна кафе успешно намалява стреса. Учените са установили че кафето променя нивата на химикали в мозъка, които действат успокояващо.


Друго изследване показва, че ароматът на мента подобрява храносмилането, понижава телесната температура и дори повишава физическата издържливост.


Отдавна е известно, че лавандулата успокоява, подобрява съня и е препоръчителна при хора, страдащи от лека форма на безсъние. Японски изследователи са установили, че ароматът на лавандула подобрява концентрацията и подобрява енергийния спад, който се наблюдава след хранене.


Направени са и редица изследвания, които търсят зависимостта между аромата на партньора, сексуалното привличане и дори създаването на потомство. Някои учени твърдят, че миризмата на мъжката пот подсъзнателно показва на жената дали неговите гени са съвместими с нейните и какъв е шансът за създаването на здраво поколение. Смята се, че потта на жената може да издаде нейната плодовитост.


Специалисти от Чехия са установили, че миризмата, която излъчва тялото на човек зависи до голяма степен от хранителните му навици и предпочитания. Кожата на вегетарианците излъчват по-приятна миризма от хората, които се хранят с месо или тези предпочитащи полуфабрикати и консервирани храни.


Източник: puls.bg



0 коментара:

Публикуване на коментар