Сподели в Facebook  

четвъртък, 6 август 2009 г.

Праскова – за младост и против депресия

За радост и възбуда
Не случайно този плод е наричан от французите „еликсир на любовта”, дори е назоваван от тях „гръдта на Венера”. Плодът има свойството да възбужда нервната система.

Заради съдържанието на магнезий, прасковите подобряват емоционалното равновесие, намаляват стреса и повишават настроението.


При спокойни хора се препоръчва за тонизиране и като афродизиак. При склонност към резки промени в настроението, при емоционални разстройства и възбудимост, хапването на праскови трябва да е в умерено количество.




За младост и светъл тен
Прасковите съдържат вещества, които задържат влагата в клетките на кожата. Така те „изправят” бръчките и придават свежест на лицето.
Плодовите й киселини имат свойството да отстраняват мъртвите клетки и изсветляват тена на кожата.




Ако искаме да отслабнем
Прасковите са чудесен диетичен плод. Нискокалорични са, съдържат 40 ккал за 100 г. Могат да се използват като хранителен продукт в диетична програма за отслабване. Хапването на 4 праскови на ден ще помогне да се лишите от няколко килограма и същевременно да обогатите менюто си с полезни хранителни вещества.




Любопитно
Дори костилките на този плод са полезни – ядките съдържат горчиво бадемово масло и витамин В17, който е много рядък и ценен. Повечето видове праскови имат горчива костилка, но съществуват и такива със сладка.
Ароматът на прасковата се дължи на мравчена, оцетна, валерианова и каприлова киселина. Ядката на прасковата съдържа 45 % етерично масло, което се използва в хранително-вкусовата промишленост и в медицината.


Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар