Сподели в Facebook  

събота, 29 август 2009 г.

Отчаянието води жените до удар

За жените, чувството на безнадеждност е не само признак на нещастие, а може да повиши и риска от удар, предупреди Ройтерс.

Здрави жени, които са изпитвали хронична безнадеждност, имат по-голям шанс да натрупат плаки в артериите на врата си, което може да доведе до удар, съобщава изследователи от медицинското училище на университета в Минесота.

"Тези открития показват, че жени, които изпитват чувство на безнадеждност, може да са изложени на по-голям риск от сърдечни проблеми и удари", заяви Сюзън Евърсън-Роуз, автор на изследването. Множество изследвания свързват депресията и сърдечните проблеми, а наскорошни изследвания подсказват, че оптимизмът може да защитава жените от болести на сърцето. Настоящето проучване е първото, което показва, че отчаянието може директно да повишава рисковете за здравето. Изследвани са 559 жени на средна възраст 50 години, които не са имали клинични признаци за сърдечно-съдови болести, като високо кръвно налягане, които са отговаряли на въпроси за плановете и целите си. /БГНЕС

0 коментара:

Публикуване на коментар