Сподели в Facebook  

сряда, 12 август 2009 г.

Ботулизмът - рядко срещано, но опасно заболяване

Ботулизмът е рядко срещано, но много сериозно заболяване. Причинява от грам-отрицателни ресничести бактерии Clostridium botulinum, които са анаеробни, развиват се в безкислородна среда и отделят екзотоксин по време на размножаването си.




Именно ботулиновия токсин, който отделят бактериите, действа върху нервните клетки, и предизвиква паралитичен ефект. Смята се, че ботулинът е най-силната биологична отрова.



Според механизма на попадане на токсина в организма се разграничават три основни вида ботулизъм.




Хранителен ботулизъм



Причинява се от консумирането на храни, които съдържат ботулинов токсин. Бактерията нормално живее в почвата и ако продуктите не са достатъчно добре измити, Clostridium botulinum попада в храната.


Самата бактерия е чувствителна и умира бързо при топлинна обработка. Тя обаче произвежда токсин, който е изключително устойчив и не се разпада дори при висока температура.


Хранителен ботулизъм е описан, най-вече, след консумация на консерви или салами. Често опасните продукти, имат добър външен вид, тъй като Clostridium botulinum е бил убит преди да увреди продукта. Въпреки това, устойчивият ботулинов токсин може да нанесе сериозни поражения на здравето.



Раневи ботулизъм


При инфектиране на рана с ботулиновите бактерии, те се размножават и отделят токсини в нея.


При здрави хора, имунната система се бори с бактериите и предотвратява размножаването им, и съответно отделянето на опасни количества токсин.


Счита се, че раневият ботулизъм е най-често срещаната форма при хора с отслабена имунна система.



Гастро-интестинален ботулизъм (ботулизъм на пеленачетата)


Детският ботулизъм се предизвиква след поглъщане на спорите на ботулиновата бактерия. Спорите се развиват в стомашно-чревния тракт до бактерии и там започват да отделят ботулинов токсин.


Гастро-интестиналният ботулизъм се среща предимно при бебета и деца до 1 година. В по-редки случаи се наблядава при възрастни с понижена стомашна киселинност или претърпяна операция. Предполага се, че поради понижената си киселинност, стомашната среда не е в състояние да унищожи бактериите попаднали в нея.


Липсата на друга бактериална флора в стомаха и червата също провокират развитието на Clostridium botulinum

След като попаднат в храносмилателния тракт, бактериите започват да отделят големи количества екзотоксин. Токсинът прониква в кръвта и чрез нея достига до всички тъкани и органи.




Най-тежки са пораженията върху нервната система, тъй като ботулиновият токсин причинява нервно-мускулна парализа.
Токсинът уврежда и малките кръвоносни съдове, в резултат на което настъпват много различни по големина кръвоизливи във вътрешните органи.



След инкубационен период от 12 часа до 3 дни се проявяват първите симптоми на ботулизма.

*

обща отпадналост
*

сухота в устата
*

затруднено преглъщане
*

завален и трудно разбираем говор
*

мускулна слабост
*

двойно виждане
*

главоболие
*

коремна болка
*

гадене и повръщане




В по-тежки случаи може да се засегне и дихателната мускулатура и да причини частичната и или пълна парализа. Може да настъпи тежка дихателна недостатъчност, която да завърши със смърт.


Лечение


Ботулизма се лекува само в инфекциозно болнично заведение. Задължително се прави стомашна промивка и се инжектира противоботулинов серум. Прилагат се широкоспектърни антибиотици, правят се вливания на глюкозо-солеви разтвори и се прилагат големи дози витамини, за укрепване на имунната система.


Прогнозата при по-леките форми на болестта е добра. При по-тежките форми лечението е трудно и болестта може да има летален изход. При съмнение за отравяне с ботулинов токсин, още преди да са се появили симптомите, трябва да се потърси лекарска помощ.


Как да се предпазим от ботулизъм?

*

Измивайте добре плодовете и зеленчуците преди да ги консервирате.
*

Продължителната термична обработка при високо температура или доброто вакумиране са задължителни.
*

Консерви при които има промяна в цвета или миризмата на продуктите, или утайка на дъното на буркана не трябва да се консумират.
*

Мийте ръцете си по-често и спазвайте добра хигиена.
*

Дезинфекцирайте и промивайте раните.
*

Укрепете имунната си система.


Източник: puls.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар