Сподели в Facebook  

събота, 29 август 2009 г.

Солариумите предизвикват преждевременно състаряване на кожата

Преди солариум всеки трябва да бъде посъветван от специалист

Солариумите могат да предизвикат преждевременно състаряване на кожата, изгаряне, могат да активират някои бенки. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Николай Цанков – председател на Българското дружество по дерматология.

По думите му трябва да се обясни на хората, че солариумите също могат да имат странични явления. „Младите хора масово ходят на солариуми безконтролно, мислейки, че правят най-доброто за своята красота, а то не е така. Преди солариум всеки трябва да бъде посъветван от специалист”, посочи дерматологът. Той подчерта, че ходенето на солариум не може да излекува акнето. Облъчването само образува обвивка около пъпките и те по-късно стават „бомби със закъснители”, беше категоричен Цанков.
На въпрос достатъчно запознат ли е българинът как да се предпази от дерматологичните проблеми, председателят на дружеството отговори, че липсва здравна култура по тези проблеми. Той обясни, че Българското дружество по дерматология е инициирало три кампании за предпазване от рак на кожата – т.нар. меланома малигнум. Дружеството е член на групата към Европейския съюз, която се нарича Евромеланома и три години подред се правят безплатни прегледи в цяла България. „В продължение на тези две-три години, в които провеждаме кампанията Евромеланома, интересът към бенките се усили. В това отношение ние изоставаме от Европа и Америка с 10-15 години, но вече този интерес е на лице. Що се касае до гъбички, червен вятър и останалите по-сериозни заболявания, няма достатъчно добра здравна култура”, заключи Цанков. /Агенция
"Фокус"

0 коментара:

Публикуване на коментар