Сподели в Facebook  

сряда, 26 август 2009 г.

За бистър ум и тонус - гинко билоба

Екстрактът от гинко билоба се използва от древни времена в традиционната китайска медицина за подобряване на тонуса, кръвообращението и паметта, за укрепване на сърдечно-съдовата система, при респираторни заболявания, при оплаквания като шум в ушите, световъртеж, за подобряване на зрението и като елексир за дълголетие.


Биологично активното вещество се съдържа в листата на дървото гинко билоба. Понастоящем добавките, съдържащи този екстракт, са най-широко използвани сред европейците.


Екстрактът от гинко билоба подобрява кръвообращението. Доказано е, че той е полезен при нарушения в кръвообращението, подобрява циркулацията. Подходящо средство е при „студени крайници“. Има доказан терапевтичен ефект при тромбофлебит, синдром на Рейно, заболяване на периферните артерии.


Приемът на гинко билоба се отразява ползотворно на оросяването на мозъка, което обяснява неговия благотворен ефект за паметта и го прави част от средствата за профилактика на деменция. Препоръчва се при проблеми със запомнянето и концентрацията, при състояния на тревога, стрес и лошо настроение. Веществата му участват в процеса на предаване на нервните импулси, което също води до подобряване на паметта и способността за логическо мислене и добро разположение на духа.


Екстрактът стимулира синтеза на невротрансмитерите, които се отделят от нервни клетки като дофамин, адреналин, норадреналин и ацетилхолин. Това оказва положително въздействие върху ендокринната, сърдечно-съдовата и нервната система.


Билката намалява пропускливостта на стените на кръвоносните съдове, подобрява еластичността им и нормализира кръвното налягане.


Гинко билоба е подходящ при хронични инфекции, тъй като инхибира тенденцията на тромбоцитите да се слепват. По този начин още веднъж се бори срещу повишеното кръвосъсирване.


Биологически активен е при регулация на метаболитните клетки, като повишава нивото на глюкозата и участва в поддържането на необходимия енергиен баланс на клетките.


Гинко Билоба притежава свойството да ограничава възпалителните процеси. Препоръчва се при астма и алергия.


Има силен антиоксидантен ефект.


Плодът на гинко билоба при докосване има свойството да дразни кожата, въпреки това хранителната добавка е безопасна. Все пак не се препоръчва да се приема по време на бременност.


Тъй като действа като антикоагулант, не бива да се взима едновременно с лекарства с противокръвосъсирващ ефект – аспирин, хепарин и хепаринови производни. Комбинацията гинко билоба и витамин Е също трябва да бъде добре премерена. Не се препоръчва взимането му при терапия с нестероидни противовъзпалителни медикаменти.


Клинични изследвания доказват, че добавките на базата на екстракт от гинко билоба, съдържащи 24 % гинкофлавонгликозиди и 6% терпенови лактони, носят най-добър ефект за организма след прием на 120 мг дневно в продължение на минимум 8-12 седмици.


Източник: puls.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар