Сподели в Facebook  

понеделник, 3 август 2009 г.

Как да се храним през летния сезон?

Доц. д-р Донка Байкова, доктор по медицина, доцент по хранене и диететика съветва как да се храним през летния сезон, за да бъдем здрави и в добра форма.



Ние българите, живеем в климатогеографски регион с умерен климат и поради тази причина имаме ясно изразена специфика в сезонността на храненето. В нашия регион, на Балканите имаме някои особености на храненето, които са типично български.



Характерна за нацията ни е т.н балканската диета. Тя се основава на най-ценните и типични български традиции в храненето. Ключово място в нея заемат киселото мляко и млечните продукти, чесънът , медът и пчелните продукти. Включват се всички продукти, присъствали в менюто на българите векове наред. С този начин на хранене се свързва и дълголетието.



По един начин се храним през зимата, а по съвсем друг през пролетта и лятото. В този аспект, когато е студено, ние ядем по-мазни храни от животински произход, традиционно имаме консервирани зеленчуци под форма на туршии, кисело зеле, домашно приготвени консерви от зеленчуци и плодове, компоти и т.н.



През последните години, след преминаване към отворена пазарна икономика, имаме целогодишно плодове и зеленчуци, макар и не регионални, а вносни. Поради тази причина, различията в сезонния модел на хранене на българина се размива. Не бива да се забравя, че дори и в късна есен и през пролетния сезон има местни видове плодове, които са изключително полезни и трябва да се консумират в по-големи количества през съответния сезон. В момента това са черешите, ягодите, кайсиите, прасковите.



В този аспект, ние повишаваме консумацията на леки, сезонни плодове и зеленчуци. Инстинктивно намаляваме консумацията на животински белтъчни храни. Апетита определя потребностите на организма. През лятото не ни се яде толкова месо. Особено свинското месо, което е традиционно за модела ни на хранене, присъства в много рядко в менюто. Трябва да се набляга на белите меса- птиче, пуешко, пилешко, риба.



Не трябва да се ограничават млечните продукти, които също са традиционни за нашето население. Такива са бялото саламурено сирене и киселото мляко. Яйцата също е добре да присъстват на трапезата на българина дори и през летния сезон.


Също през лятото, нашите традиционни баници и тутманици ги заменяме с зелник и баници, в които има зелени листни зеленчуци- спанак, лапад.
Разполагаме и с едни типични за региона ни зелени листни зеленчуци, които много често присъстват в менюто през ранното лято и късната есен. Това са лапад и коприва и киселец, които в другите страни не се използват. Те са типично нашенски и са елемент на така наречената балканска диета.


Наша традиционно и национална храна е хлябът, който също е по-лек и диетичен през летните месеци. Използва се предимно растителна мазнина и то в много по-малки количества, отколкото през зимата.


Типично нашенски през този сезон са едни комбинирани, пълноценни ястия на база сирене, яйца и зеленчуци- миш-маша.


Други наши национални ястия, подходящи за летния сезон са лозовите или лападовите сармички.


Ако се базираме на пирамидата на пълноценното и здравословно хранене, през топлите летни дни, енергийният внос е много по-оскъден. Не се натоварваме с толкова калории, както през зимата. Това е един инстинкт през летните месеци. Ние нямаме нужда от повече калории, както е през зимата. Консумацията на висококалорични храни с по-висока енергийност през зимата се обуславя от биологичният инстинкт да съхраним собствената си телесна температура.


Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар