Сподели в Facebook  

петък, 28 август 2009 г.

Липсата на Липсата на музикален слух - анатомично обусловена - анатомично обусловена

От анатомичен характер е причината за липса на музикален слух при някои хора, констатираха американски учени. Резултатите от изследването са публикувани в The Journal of Neuroscience.

Посредством магнитно-резонансно изследване учените наблюдавали отделите на мозъка, отговорни за възприемането на речта и музиката, на две групи доброволци – едната с музикален слух, другата без.

Вниманието на учените било насочено към fasciculus arcuatus. Тази структура осигурява връзката между челната и централната част на големите полукълба на мозъка.

Неврофизици разясняват, че структурата при хората без слух е по-малка по размер и съдържа по-малко нервни влакна. Освен това при тях горната част на структурата в дясното полукълбо не се откроявала при изследванията. Според тях това може да се дължи или на липса на горната част от структурата или на деформацията й. Тези резултати потвърждават предишни изследвания на екипа, които показват, че хората без музикален слух не са способни да оценят адекватно пеенето си.


Източник: puls.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар