Сподели в Facebook  

събота, 1 август 2009 г.

Водата – необходимост през топлите дни.

За водата и необходимостта от течности през топлите летни дни, говорим с Донка Байкова, доктор по медицина и доцент по хранене и диететика.


Всички знаем че около 72-75% от телесната маса на човека е вода. През лятото, чрез потенето, губим значително по-голямо количество течности през кожата.



Загубата на течности от организма изисква и съответно компенсиране на водно-солевия баланс.


Трябва да се поддържа едно стабилно и добро ниво на загубата и приема на течности. Това изисква минимум 1,5 литра течности. През топлите летни дни, особено, ако хората са изложени на по-високи температури, приемът на вода може да се завиши и да стигне до 2,5 литра.


Колкото повече се потят хората, толкова по-голяма потребност от вода има организмът им, за да поддържа хомеостазата си.


Важно е да се знае, че приемът на течности зависи от индивидуалните особености на организма и хора, страдащи от някои заболявания не трябва да прекаляват. Свръхприемането на течности може да причини повишаване на кръвното налягане. Увеличава се обема на кръвообращението и сърцето работи при затруднени условия.



При потенето, особено ако то е по-обилно, освен вода се губи и натрий. Това може да доведе до нарушение във водно-солевия баланс на организма. Добре е в топлите дни да се добавя и щипка сол към айряна.



Научни проучвания, направени през годините, показаха, че много добре през летните месеци, при силно изпотяване, действа един леко подсолен доматен сок. Това се препоръчва особено при хора с по-високо тегло, които имат и обилно изпотяване.


Препоръчително е част от необходимите течности да се набавят с пиенето на чай. Чаят не трябва да е много горещ, но в никакъв случай и студен.


През топлите дни е добре да се пият топли напитки с температура около 40 оС. Те уравновесяват температурата на тялото и околната среда и допринасят за по-ниска загуба на течности от организма.


Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар