Сподели в Facebook  

събота, 1 август 2009 г.

Водата – необходимост през топлите дни.

За водата и необходимостта от течности през топлите летни дни, говорим с Донка Байкова, доктор по медицина и доцент по хранене и диететика.


Всички знаем че около 72-75% от телесната маса на човека е вода. През лятото, чрез потенето, губим значително по-голямо количество течности през кожата.Загубата на течности от организма изисква и съответно компенсиране на водно-солевия баланс.


Трябва да се поддържа едно стабилно и добро ниво на загубата и приема на течности. Това изисква минимум 1,5 литра течности. През топлите летни дни, особено, ако хората са изложени на по-високи температури, приемът на вода може да се завиши и да стигне до 2,5 литра.


Колкото повече се потят хората, толкова по-голяма потребност от вода има организмът им, за да поддържа хомеостазата си.


Важно е да се знае, че приемът на течности зависи от индивидуалните особености на организма и хора, страдащи от някои заболявания не трябва да прекаляват. Свръхприемането на течности може да причини повишаване на кръвното налягане. Увеличава се обема на кръвообращението и сърцето работи при затруднени условия.При потенето, особено ако то е по-обилно, освен вода се губи и натрий. Това може да доведе до нарушение във водно-солевия баланс на организма. Добре е в топлите дни да се добавя и щипка сол към айряна.Научни проучвания, направени през годините, показаха, че много добре през летните месеци, при силно изпотяване, действа един леко подсолен доматен сок. Това се препоръчва особено при хора с по-високо тегло, които имат и обилно изпотяване.


Препоръчително е част от необходимите течности да се набавят с пиенето на чай. Чаят не трябва да е много горещ, но в никакъв случай и студен.


През топлите дни е добре да се пият топли напитки с температура около 40 оС. Те уравновесяват температурата на тялото и околната среда и допринасят за по-ниска загуба на течности от организма.


Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар