Сподели в Facebook  

понеделник, 3 август 2009 г.

Оцветител ще лекува травми на гръбначния мозък

Американски учени редуцират увреждане на гръбначен мозък след травма като използват оцветител, употребяван в хранително-вкусовата промишленост.

Веществото известно под името „брилянтно синьо G” се оказва със свойството да запазва здрави нервните клетки, непосредствено намиращи се до поразената тъкан, и да подобрява възстановяването на двигателната функция след травма на гръбначния стълб.

От Университета Рочестър в Ню Йорк по-рано са установили, че при такава травма загиналите неврони отделят повече аденозитрифостат (АТФ) в нервната тъкан. Това вещество осигурява енергия на клетките. Високата концентрация на АТФ обаче свръх стимулира съседните неврони, което води до унищожаването им и впоследствие до разрастване на засегната увредена тъкан.

Учените са изяснили, че този процес може да се предотврати с инжектиране на окислен АТФ на засегнатото място, непосредствено след травматичното събитие.

Тъй като е сложно този метод да бъде използван в медицинската практика, експертите използват в експеримента си споменатия син оцветител, който има свойството да блокира активността на АТФ. Въвеждането му в организма 15 минути след травмата, значително намалява размера на увредената тъкан на гръбначния мозък. Макар и трудно, след извършването на манипулацията, опитните мишлета отново можели да се предвижват за разлика от тези в контролната група.

Единственият страничен ефект при „лечението“ било временното интензивно оцветяване в синьо на кожата на мишките.

Ако се потвърди, че използването на оцветителя е ефикасно и безопасно, методът ще бъде изпитан от екипи на спешна помощ върху доброволци при травми на гръбначния стълб.


Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар