Сподели в Facebook  

понеделник, 3 август 2009 г.

Бактерия виновна за коликите при кърмачетата

Повишено съдържание на бактерията Klebsiella в микрофлората на червата при кърмачетата води до коликите при бебетата, установиха американски медици. Изследването е на Health Science Centre от Университета в Тексас и е публикувано в Journal of Pediatrics.


Експерти предположили, че коликите при кърмачетата са причинени от бактериално възпаление вследствие на дисбаланс в микрофлората на червата. За да проверят хипотезата си, учените установили състава на микроорганизми във фецес на кърмачета. Те отчели и състава на въздуха, вдишван от бебетата, както и се уверили, че нямат признаци на чревна инфекция.

При децата, страдащи от колики, те регистрирали повишено количество на бактерия от рода Klebsiella и вещества, които се образуват при възпалителни процеси в червата.

Според проф. Марк Роадс тези бактерии вероятно се появяват в резултат на реакция на имунната система и могат да причинят развитието на възпалителни заболявания, като болестта на Крон или колит. За да се разработи метод за нормализиране на микрофлората на червата и съответно терапия за коликите при кърмачетата тепърва ще се извършват нови изследвания, уточнява проф. Роадс.

От колики страдат повече от 70 % от кърмачетата до 4-ия месец от раждането им. Бебето изпитва пристъпни болки в корема, раздразнително е и плаче много.


Досега коликите се обясняваха единствено с все още неузрялата храносмилателна система на кърмачето и привикването към храненето с мляко. Наблюдават се процеси на ферментация и газообразуване, вследствие на което коремчето се подува и се предизвиква мускулен спазъм.


Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар