Сподели в Facebook  

понеделник, 10 август 2009 г.

Лятното слънце- основна причина за появата на кожен рак

За вредата от прекомерното излагане на слънчевите лъчи и риска от появата на кожен рак, обяснява д-р Иван Ботев, специалист по онкодерматология и дерматохирургия.



Слънцето не е безвредно и прекомерното излагане на слънчевите лъчи винаги носи някакви поражения, дори и човек в началото да не усети нищо. Още по-лошо е, ако човек допусне да изгори. Уврежданията на кожата са в близък и далечен план. В повечето случаи, слънчевото изгаряне причинява известни неудобства, които в рамките на 2-3 дни преминават и не дават сериозни непосредствени последици, но вредното въздействие на слънчевата радиация се натрупва. Кожата „помни” всичко, което се случва с нея, като последствията от това могат да проличат след много години.



Въздействието на слънцето върху кожата се вижда най-лесно във външния вид на човек – слънцето причинява увреждания на кожата, като бръчки и старчески петна. Например, ако се разгледа един възрастен човек, който не е ходил никога на плаж, и се сравни кожата на лицето му с кожата на седалището и бедрата, ще се открие ясна разлика в цвета, релефа и еластичността на кожата, дължаща се на излагането на слънце в продължение на години, а не от многото години живот.


Освен видимото състаряване на кожата, слънцето е основна причина и за появата на кожен рак. Той основно се разделя на две групи: немеланомен кожен рак и злокачествен меланом.



Немеланомният кожен рак включва три типа рак на кожата – спиноцелуларен (плоскоклетъчен) карцином, базоцелуларен карцином и кератоакантом.



Трябва да се знае, че немеланомният кожен рак е пряко свързан с общото (кумулативно) облъчване на кожата, затова се развива във възрастни хора. Колкото повече човек се е облъчвал през живота си, толкова по-голям е рискът да развие рак на кожата. Това още повече важи за хората със светла кожа, която лесно изгаря и трудно придобива тен, и е с много лунички. Най-често светлата кожа се съчетава със светли очи и руса коса, но това не е задължително.




Спиноцелуларният (плоскоклетъчният) карцином показва най-силно изразена зависимост от общото излагане на слънце. Той се развива най-често в зоните на тялото, които са изложени постоянно на слънчевата радиация – носа, скулите, ушните миди при мъжете (при жените те обикновено са скрити от косата), гърба на дланите, а при мъжете с оплешивяване, които не са носели шапка, и по кожата на темето.




Базоцелуларният карцином показва по-малка зависимост от общата (кумулативна) слънчева радиация. Той се развива най-често по кожата на лицето и особено около очните ъгли и носа, нерядко е по туловището, но може да се появи и на места, които никога не са били облъчвани на слънце, като ингвиналните гънки или скротума.




Кератоакантомът е най-редкия от трите вида немеланомен кожен рак и е близък до спиноцелуларния карцином, като протича по-доброкачествено.



Злокачественият меланом често се разбира от хората като „лоша бенка”. Той се развива най-често по частите на тялото, където кожата не е подложена на постоянно слънчево облъчване, а се излага на слънцето от време на време. Такива са горната част на гърба (рамената) при мъжете и подбедриците при жените, които са най-засегнати от този тумор. Друга съществена разлика е, че за развитието на меланом не е толкаво важно продължителното излагане на слънце, а колко пъти човек е изгарял през детството и юношеството си.



При хора, които са изгаряли често до 16-20 годишна възраст, се отчита значително завишен риск от злокачествен меланом в сравнение с тези, които са изгаряли предимно след 20-25 годишна възраст. И тук светлата кожа е основен рисков фактор.



Но най-важна е ранната диагностика при меланома, тъй като при него тя може да спаси живота на пациента. При другите кожни новообразования началната диагностика също е важна, но не е от такова решаващо значение, тъй като в сравнение с меланома те не дават разсейки. Ако не се открият в ранен стадий, лечението е малко по-трудно, операцията е по-сложна и белегът ще бъде по-голям, но като правило не водят до фатален изход.




Не съществува един единствен критерий, по който да се определи дали се касае за доброкачествено образувание или става дума за злокачествено израждане.



Всяка една промяна на невус в зряла възраст може да бъде притеснителна.

Такива са:

*

промяна на формата
*

промяна на размерите (нарастване)
*

надигане
*

промяна на цвета (най-често потъмняване)
*

разязвяване
*

кървене
*

секретиране
*

хващане на коричка
*

зачервяване на околната кожа
*

поява на сърбеж
*

чувство, че нещо става с бенката





При нормално състояние човек не си усеща бенките и появата на чувствителност е сигнал за тревога. При появата на всеки от гореизброените симптоми е препоръчителна консултация със специалист, макар че подобни симптоми не са категоричен показател за рак на кожата и могат да се дължат и на други причини.



Колкото по-малко се излага кожата на слънчевата радиация, толкова по-добре. Ако може човек изобщо да не се излага на слънце ще е най-добре, но е пределно ясно, че това не може да стане. Да имаш тен е модерно и се свързва с добро здравословно състояние и социално положение. Тенът дава по-здрав вид, не личат някои сенки и бръчки. Най-доброто предпазно средство срещу слънчевото изгаряне е човек да седи на сянка, да е облечен, да носи шапка и слънчеви очила, както и да избягва времето с най-силна слънчева радиация (от 11 до 16 часа).


Източник: puls.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар