Сподели в Facebook  

сряда, 26 август 2009 г.

Ген виновен за страха от зъболекаря

Страхът от посещението при стоматолога при хората с рижи коси е заложен генетично, установиха американски учени. На специалистите им направило впечатление, че червенокосите се страхуват повече от останалите от зъболекаря. Това ги подтикнало да предприемат изследване.

Рижият цвят на косите се дължи на определена разновидност на ген, в който е закодиран рецептор, отговорен за пигментацията, меланокорин-1 (MC1R).
Въпреки тезата, че този ген е активен само в кожата на човека, косата и ирисите на очите, наскоро направени изследвания показват, че той е активен и в отдели на мозъка, които контролират болковите реакции, тревожността и страха.

Учените потърсили връзката между гена с боязънта на червенокосите от стоматологичния кабинет.

Те направили проучване, в което от 144 доброволци, категорично се установило, че хората с рижи коси се страхуват най-много от зъболекаря, и то именно тези, които са носители на гена MC1R. Тези участници избягвали лечението на зъбите си два пъти по-вече от останалите.

65 от всички 67 червенокоси доброволци носели гена MC1R. Генът бил открит и в 19 от всички 77 тъмнокоси участници в изследването.


На базата на получените резултати ръководителят на изследването, Кетрин Бинкли, препоръчва на стоматолозите да обръщат повече внимание на пациентите си с рижи коси за психологическа подготовка преди въвеждането им в зъболекарския кабинет.


Източник: puls.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар