Сподели в Facebook  

петък, 28 август 2009 г.

Оток на Квинке – повикайте бърза помощ!

Отокът на Квинке е остро протичащ и бързо преминаващ алергичен оток на кожата, подкожната тъкан и лигавиците.

Алергичната реакция е неадекватно силен отговор на организма на чуждо тяло, което е проникнало в него. Алергичните реакции мога да протичат по два начина, бавно и бързо. Бързо протичащите реакции са най-опасни. Такава реакция на организма може да възникне в отговор на различен алерген – лекарство, храна, ухапване от насекомо, както и при въздействието на фактори на околната среда като слънце, студ. При реакцията срещу алергена организмът образува голямо количество хистамин, който причинява отичане на тъканите.

Отокът на Квинке често се дължи на фактори като наличие на паразитни и вирусни заболявания – хепатит, глисти, както и на заболявания на вътрешни органи и ендокринната система, например на щитовидната жлеза.


Как се проявява отокът на Квинке?
Появява се скоропостижен оток на устните, веждите, шията. Състоянието може да е придружено с дрезгавост на гласа, поява на хрипове при дишане, недостиг на въздух. При оток на Квинке се изисква спешна медицинска помощ, тъй като състоянието може да е фатално. Отокът на ларинкса спира достъпа на въздух. Освен това отокът на Квинке може да бъде само началото на по-тежката алергична реакция – анафилактичен шок.


При леки прояви на отока на Квинке се наблюдава отичане на кожата, подкожната тъкан и лигавицата. Състоянието може да е придружено с обрив, който в повечето случаи е на лицето, в областта на устата и веждите, както и по крайниците и външните полови органи. Обривът може да се появи по кожата и на други части на тялото. В редки случаи отокът засяга обвивките на мозъка, лигавицата на матката и пикочния мехур, синовиалната обвивка на кръвоносните съдове. Пострадалият изпитва чувство на онемяване и сърбеж. Лекият оток на Квинке се появява внезапно и бързо минава от само себе си.


Псевдоалергичен оток на Квинке (наследствен)
Появява се в резултат на наследствена недостатъчност на някои ензими, отговорни за разграждането на водещи до отичане вещества.
Псевдоалергичният оток на Квинке протича като острия. Появява се болезнен оток на кожата и лигавиците най-вече на дихателните пътища или стомашно-чревния тракт. Проявата му може да се дължи на травма, стрес, заболяване, рязка промяна на температурата.


Какво да правим при оток на Квинке?


1. Спешна помощ преди пристигането на лекаря:

* Задължително първо се вика бърза медицинска помощ.
* Трябва да се тушира действието на алергена – да не се приема лекарството, хранителният продукт, който предизвиква алергичната реакция.
* Пострадалият трябва да бъде успокояван.
* Осигурете приток на свеж въздух. Отворете прозорците. Разкопчайте и разхлабете дрехите – отнася се за вратовръзки, ризи, блузи, колани.
* Поставя се хладен компрес на засегнатото място.
* Слагат се съдосвиващи капки в ноздрите.


2. Лекарят ще въведе антихистаминови средства за намаляване на отока. В случай, че отокът се развива бързо и е засегнато дишането, се използват глюкокортикоидни хормони. Налага се прием в болница, където при необходимост се оказва специализирана медицинска помощ.



3. На пациенти преживели оток на Квинке се изписва специална диета, която изключва алергена причинител, както и продукти като яйца, мляко, пшенични изделия, риба, орехи, домати, шоколад и цитрусови плодове.


Профилактика
Изключва се контакт с веществото, което предизвиква алергична реакция, както и други, към които някога е проявявана непоносимост. Предприема се лечение на хронично протичащи инфекции, например хроничен тонзилит, кариозни зъби, тъй като предразполагат към алергизиране. Периодично се назначава терапия с противоалергични средства.

Източник: puls.bg




0 коментара:

Публикуване на коментар