Сподели в Facebook  

сряда, 12 август 2009 г.

Със симетрично лице сте - значи сте умен!

Мъжете със симетрично лице в по-малка степен са предразположени към проява на старческо слабоумие, твърдят учени от Университета на Единбург.

Учените използвали тестове за оценка на логическото мислене и времето за ответна реакция на единадесетгодишни шотландци, проведени през 1932 година. Част от включените в изследването били подложени на нови тестове. Този път обаче те били на възраст между 79 и 83 години. Накрая учените съпоставили резултатите от всички тестовете с анализ на портретите на 216-те участника.


При изследването било установено, че мъжете с по-симетрични половини на лицето много по-рядко развиват старческо слабоумие. Тази закономерност била „регистрирана“ единствено при представителите на силния пол.
Световноизвестни мъже с идеални симетрични лица са Брад Пит, Джордж Клуни и Джъд Лоу, се споменава в материала на The Daily Telegraph.


Причини за несиметричните черти в мъжкото лице се откриват вследствие на мутации, недоимъчно хранене, излагане на токсични вещества и заболявания. Обобщението, което се прави от проучването, може да се използва за определяне на маркери за прогнозиране на риска от деменция при даден мъж.


Според екипа учени, при жените не може да се търси връзка между симетрията на лицето и риска от деменция, заради генетичното различие между половете. Значение има и фактът, че продължителността на живота при жените е с четири години повече от тази на мъжете.


Източник: puls.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар