Сподели в Facebook  

събота, 8 август 2009 г.

За продължително ходене - размахвайте с ръце

Размахването на ръцете при ходене песни енергия, твърдят американски учени.

„По принцип хората размахват ръце, когато ходят. Това е странен навик, доколкото краката са тези, с които се ходи. Движението на ръцете изисква енергия. Затова не е ясно каква е ползата за тялото да движи и горните си крайници при ходене.“, казва Стивън Колинс от Университета в Мичиган, ръководител на изследването.

За да открият разпределянето на енергия при ходенето, учените разработили триизмерен компютърен модел на ходещ човек, който движел ръцете си в обратната на естествената за нас посока. Те установили, че така организмът се нуждаел от много повече енергия.

„Предположихме, че размахването на ръцете по време на ходене е физиологично обосновано.“, споделя Стивън Колинс.


За да проверят хипотезата си учените провели поредица експерименти. Разделили на две групи доброволци, като от едната трябвало да ходят със спуснати до тялото ръце, а другата да движат ръцете си обратно на естественото ни движение, например лява ръка с ляв крак.


Резултатите показали, че при спуснати ръце надолу човек губи с 12 % повече енергия. Във втория случай необходимостта от енергия била с 26 % повече.

Заключенията, направени в изследването, ще послужат за създаване на програми за обучение на хора с травми в опорно-двигателния апарат да проходят отново.


Източник: puls.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар