Сподели в Facebook  

вторник, 25 август 2009 г.

Анемията през бременността се контролира

Понякога вследствие на бременността се появява анемия. Анемията рядко се изявява при жени, които са били в добро здравословно състояние преди зачеването. Често тя се появява в резултат на скрито протичащо анемично състояние преди това. Формите на анемия, които се появяват през бременността, са от често срещаните.


При бременните жени често се наблюдава разреждане на кръвта непропорционално на нарастването на обема на кръвната плазма. Това състояние понякога се среща под наименованието физиологична анемия на бременността, но то е различно от истинската анемия.

Обемът на кръвта през бременността се увеличава с 1/5. От 16-тата гестационна седмица се наблюдава тенденция към намаляване на еритроцитите и хемоглобина. Причините за това все още не са ясни, не се отразява на здравословното състояние на жената.

За истинско анемично състояние при бъдещите майки се приема дефицитът на желязо и В12.


Желязодефицитна анемия
Среща се при всяка трета бременна жена. Причината е недостиг на желязо. Обикновено желязото, което постъпва с храната, по-трудно се усвоява от организма през бременността.

Потребностите от желязо през бременността възлизат на 900-1100 мг дневно. Половината от това количество е необходимо за изграждането на плацентата и за плода. Състояние на анемия се развива бързо при недостатъчен прием на микроелемента. При това положение организмът започва да черпи желязо от депата си.


Дефицитът носи своите неблагоприятни последици и затова неговото набавяне е важно. Изчерпването на резервите от желязо води до преждевременно раждане, необходимост от по-специално хранене на бебето, рискът от паразитни заболявания е по-висок. При желязодефицитната анемия има недостиг и на витамините А, D, С и тези от В групата.

Пониженото образуване на еритроцити води до повишено съдържание на естрогени в кръвта.

Когато нивото на хемоглобина и еритроцити е ниско, то състоянието се определя като желязодефицитна анемия.

При анемия кожата, дори и лигавиците, стават бледи. Лицето е подпухнало. Усеща се слабост, бърза уморяемост, вялост, задъхване при движение, често се изпитва световъртеж и шум в ушите.

Тъй като желязото влиза в състава на хемоглобина, който доставя кислород на тъканите, се наблюдава хроничен кислороден дефицит. Това от своя страна причинява нарушения в състоянието на черния дроб, сърдечните мускули и на мозъка. Логично, състоянието носи своите неблагоприятни последици и по отношение на развитието на плода, конкретно свързано с централната нервна система.

Всички тези причини налагат необходимостта да се следи състоянието на бременната жена за желязодефицитна анемия и при първите й симптоми да се вземат адекватни мерки за стабилизирането на нивото на хемоглобина.



Пернициозоподобна анемия

Дължи се на дефицит на витамин В12 и фолиева киселина. Сезонно зависима е, среща се най-често през зимния период от декември месец до април.
Наблюдава се през втората половина на бременността, по-често се появява след раждането при родилката.

Получава се рязко спадане на нивото на еритроцитите независимо от хемоглобина, който запазва нормалните си стойности. Постепенно младата майка подобрява състоянието си, но при следваща бременност е много вероятно да се развие отново този вид анемия.

Пернициозоподната анемия се изявява бавно, понякога е свързана с разстройство на стомашно-чревния тракт. За разлика от желязодефицитната анемия при нея усложнения не се наблюдават, освен в много редки случаи, когато се забелязват нарушения в чувствителността.

Фолиевата киселина в първите два месеца от бременността е жизненоважна за развитието на плода. Задължителен е приемът на витамина като добавка по възможност три месеца преди зачатието. Наличието на достатъчно витамин В9 предотвратява риска от вродени структурни дефекти на невралната тръба при плода, които могат да бъдат фатални за живота и здравето му.


Лечение на анемиите през бременността

Лечението зависи от вида на анемията. При дефицит на желязо се назначават лекарствени препарати, съдържащи микроелемента, мед и кобалт. Препоръчва се хранителен режим, богат на продукти, в чийто състав има усвоимо за организма на бременната жена желязо. Такова се съдържа в белтъчините от животински произход, в месото, рибата, яйцата, хайвера.

При пернициозоподобна анемия се назначава прием на фолиева киселина и витамин В12.


Източник: puls.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар