Сподели в Facebook  

понеделник, 31 август 2009 г.

С танц срещу болестта

Пътищата, водещи към това заболяване, са различни, но резултатът е, че все повече нервни клетки в мозъка измират.

Деменцията вече може да бъде установена и в най-ранни стадии. Този, който би искал да предотврати заболяването, трябва да е активен умствено и физически. Особено добра защита предлагат танците.

Това твърди психиатърът и психотерапевт от бонския университет Волфганг Майер. По темата Ви предлагаме интервю с него:

Какво всъщност представлява деменцията?

Деменцията е разграждане, спад на умставените ни способности - на паметта, но и на способността да правиш оценки, да схващаш, да планираш или да действаш. Това е едното. Другото е, че с напредъка на това разграждане все повече намалява способността да се справяш с всекидневието и се поражда нуждата от помощ. Към финала на заболяването засегнатият от него по правило не може да се обслужва сам, зависим е от денонощна помощ.

Пътищата, водещи към това заболяване, са различни, но резултатът е, че все повече нервни клетки в мозъка измират. И се стига дотам, че това, което ежедневно се случва в мозъка, а именно предаването на информация, се оказва вече невъзможно, което се отразява на всички сфери на живота при деменцията. Започва се с пропуски в паметта, но след това се обхващат всички умствени способности, става все по-трудно да се справяш с делничните си задължения, т.е. можем да кажем, че става дума в по-малко степен за проблем с паметта, големият е в загубата на самостоятелност при действията.

Как бихме могли да предотвратим заболяването?

Може да се повлияе, да се забави процесът, да се придизвикат подобрения от различен характер, но процесът не може да бъде спрян, той е необратим. Принципно трябва да се знае, че всякакъв вид умствена активност помага за преодотвратяването на заболяването и колкото по-всеобхватна е тази активност, толкова по-добра защита представлява. Наред с решаването на кръстословици трябва да се четат вестници, да се слуша радио, да се ходи на театър и кино, да се разговаря с други хора. Важна е и физическата активност, тъй като тя също допринася за защитата. Съществуват проучвания, свидетелстващи, че танците, например, са особено ефективно защитно средство. Танцът е форма на движение, в която участват почти всички компоненти на тялото, не е ограничена като карането на велосипед. Но недвусмислени научни доказателства за това все още няма. /DW

0 коментара:

Публикуване на коментар