Сподели в Facebook  

вторник, 25 август 2009 г.

Правилно хранене при хипогликемия

Хипогликемията се причинява при рязко спадане на концентрацията на глюкоза в кръвта.


Това състояние се появява при взимане на някои лекарства, при ракови образувания, особено на стомашно-чревния тракт, вродена аномалия на стомашно-чревния тракт, след операция, ендокринни и други заболявания.

Медикаментозен препарат, които предизвиква хипогликемия, е инсулинът.


Често хипогликемия се получава при гладуване, което нарушава обмяната на веществата и злоупотреба с алкохол.


Как да разпознаем състояние на хипогликемия?

Хипогликемията лесно се разпознава. Състоянието е придружено от обилно потене, чувство на постоянен силен глад, изтръпване на устните и пръстите, бледнина на лицето, учестено сърцебиене, леко треперене.

По време на хипогликемия се изпитва мускулна слабост. Концентрацията е трудна и настъпва бързо уморяване.

В случай, че съществуват проблеми с централната нервна система е възможно да се появи причерняване или двойно виждане, силно главоболие, спазми на мускули и често прозяване.

Характерни са и някои психически състояния като депресия и раздразнителност, сънливост през деня и безсъние през нощта.

Изпитва се тревожност. Заради последните симптоми и различните насоки на проява, често състоянието на хипогликемия се взима за невроза или по-сериозно психическо заболяване.


Как да преодолеем хипогликемията?

При поставяне на диагноза за хипогликемия е необходимо веднага да се предприеме адекватно лечение.

При хипогликемия се изисква да се вземат някои спешни мерки, тъй като състоянитето влияе на функционирането на много органи, на психически и мисловни процеси, води до загуба на мускулна маса.

Състоянието може да се преодолее и без сериозна лекарска намеса.

Леката форма на хипогликемия може да се неутрализира с прием на 15 г прости въглехидрати.

За да поемете това количество ще е необходимо да изпиете 120 г натурален плодов сок или безалкохолна напитка.

При по-тежка хипогликемия ще помогнат 15-20 г прости въглехидрати и 15-20 сложни, например половин филийка хляб или бисквита. Другият вариант е прием на 1 мг глюкоган във вид на мускулна инжекция, което е мярка при заболяване.


Правилни хранителни навици срещу хипогликемия

Дори когато състоянието се подобри, следва да се има предвид и да се спазват някои правила.

1. Необходимо е да се храним редовно и балансирано. За предпочитане 5-6 пъти на ден, през интервали от 3 часа, в малки количества.
2. При всяко хранене трябва да се поемат достатъчно протеини, сложни въглехидрати и растителни влакнини. Можете да хапнете, например риба на скара, която е богата на белтъчини, 2 супени лъжици ориз, който зарежда с достатъчно въглехидрати, малко зелева салата и чаша вода. Това количество храна е достатъчно да поддържа нивото на кръвната захар.
3. В случай, че нямате възможност да приготвите подобно меню, можете да изпиете коктейл плодово-кисела напитка или айрян.
4. Непременно приемът на хранителни вещества трябва да е на равни интервали време.
5. Ограничете консумацията на храни с висок гликемичен индекс – захарни и сладкарски тестени изделия.



При децата

Хипогликемията може да се появи не само при възрастните, тя е често срещана и при децата. Симптомите са същите – възбудено състояние, раздразнителност или обратното сънливост и апатия, бледнина на лицето, влажна кожа, разширени зеници, силно чувство на глад, леко треперене.

Необходимо е да се прави всичко възможно това състояние да не се появява често при детето, тъй като то се отразява на неговото физическо и умствено развитие.

В детска възраст нервните клетки са много чувствителни на рязкото спадане на кръвна захар, а метаболитните нарушения вредят на централната нервна система.

Причините за хипогликемията при децата са основно две: кетонемия или ацетонемия – в кръвта се появява ацетон, оцетна киселина, b–аминоизомаслена киселина; непоносимост или висока чувствителност към левцинова аминокиселина.

При децата се изписва специален хранителен режим, в който се ограничават мазнините от животински произход в първия случай, а във втория - белтъците. Избягват се яйцата, рибата, орехите, грахта, макаронените изделия.

Диетичният режим следва да бъде изготвен от специалист.


Източник: puls.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар