Сподели в Facebook  

четвъртък, 6 август 2009 г.

Разводът нанася траен удар върху здравето

Разводът или смъртта на брачния партньор нанасят вреди на здравето в дългосрочен аспект. Пораженията остават дори, когато се встъпи отново в брачен съюз.



Ударите от тези житейски ключови събития трайно вредят на здравословното състояние. Симптомите обикновено се появяват години по-късно. Това се случва дори, когато човек възвърне духа си и открие стабилност и щастие в нова връзка.



Проучване показва, че разведените или вдовците страдат 20 % повече от хронични заболявания, сърдечно-съдови, диабет или рак, отколкото хората, които живеят в едно партньорство.
Те също така имат 23 % повече двигателни проблеми, затруднено изкачване на стълби и вървене на къси разстояния.

Експертите правят заключението, че дори да се открие нов партньор, това не би могло да „върне положението със здравето назад“ и да изтрие вече пагубния ефект върху физиологията на организма.



Тези, които са встъпили в брак отново, имат 12 % повече хронични заболявания и 19 % повече двигателни проблеми, отколкото тези, които споделят живота си с един партньор.


Предполага се, че здравето търпи удар, тъй като освен че се продуцира интензивен стрес и нещастие от негативното събитие, се натрупва и постоянен стрес, заради финансови проблеми и поемането на грижата за децата само от единия родител след раздялата или загубата. Тези събития стресират организма и нанасят удар върху имунната и сърдечно-съдовата система. Последиците са трайни и проличават след време, въпреки че съответната личност може да се радва вече на щастлив живот.


Учените от Университета в Чикаго и Университета „Джон Хопкинс“, Балтимор, са включили в проучването си 8 652 души на възраст от 51 до 61 години. Приблизително три четвърти от тях били в брачен съюз, 55 % живеели с един партньор и 20 % били в нов брак.
Бракът на останалите 22 % бил прибързан. От тях 69 % били разведени или разделени, а 31 % били вдовци. По-малко от 4 % от цялата група въобще не са встъпвали в брак.


На двадесет и една години средно били встъпили в брак тези, който по-късно се развели или овдовяли. Те прекарвали средно по 25 години съвместен живот и 9,5 години в самота.




Специалистите установили, че тези хора страдали от хронични заболявания и други, като диабет, сърдечни, белодробни, рак или инсулт, както и имали двигателни проблеми.




Участниците трябвало да дадат оценка от едно до пет на състоянието си на депресия след загубата на партньора.



Учените установили, че встъпилите в нов брак и прибързано венчалите се имали по-лошо здраве, отколкото тези, които живеели щастливо с първия си и единствен брачен партньор. Тези, които никога не били сключвали брак имали 12 % повече двигателни проблеми и 13 % повече нервно-психически отклонения, отколкото щастливо венчаните.


Професор Линда Уейт, социолог от Университета в Чикаго, която е съавтор на проучването, казва, че разтрогването на двойката или разводът причиняват огромен стрес за месеци или дори години напред, което води до нарушения в обмяната на веществата.

„Стресът рефлектира върху имунната система и води до автоимунни заболявания. Понастощем смятаме, че хроничните възпалителни заболявания имат отношение към сърдечно-съдовите заболявания и някои видове рак.“, обяснява проф. Уейт. Тя продължава: „Като се прибави и фактът, че след такова травматично събитие, хората не се грижат за себе си. Те се хранят оскъдно, не подбират продуктите, не отделят време за разтоварване и забавление, спят непълноценно, имат ограничен социален живот, тъй като след раздялата половината от приятелите и връзката с фамилията на партньора е прекъсната, пораженията върху здравето наистина са големи.“

Проф. Уейт все пак подчертава, въпреки че разводът или загубата на партньора носят риск за здравето, те не бива да се разглеждат като „смъртна присъда“.


Проучвания правени по-рано извеждат резултати, че животът с партньор е по-здравословен и носи дълголетие.

Едно такова изследване прави извода, че разтрогването на връзката повишава в следващите 12 месеца шест пъти риска от смърт при мъжете и два пъти при жените.

Повече от 42 % от браковете при британците завършват с развод.


Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар