Сподели в Facebook  

сряда, 15 юли 2009 г.

Шапка лекува безсъние

Екипът на проф. Ерик Нофцингър от Университета на Питсбърг е разработил шапка, която охлажда предната част на скалпа и челото и лекува безсъние, съобщи в. "Daily Mail".

Шапката помпа течен охладител около префронталния кортекс. Предполага се, че тази част от мозъка стимулира дълбокия сън.

Тестове са показали, че страдащите от безсъние нощем имат по-високи нива на активност в тази зона. Охлаждането на мозъка изглежда потиска тази активност и позволява на пациентите да спят добре през нощта.

Осмина доброволци носили шапката един час преди сън и първия час, след като заспали, а после експериментаторите я свалили. Изследване със скенери показало, че носенето на охлаждащата шапка рязко намалява метаболизма в мозъка. Шест от изследваните лица съобщили, че се чувствали по-отпочинали след съня, имали са по-малко разсейващи ги мисли при лягане и през нощта са се будили по-малко.

Учените открили ползата от охлаждането на мозъка преди 10 години, когато установили, че бебета, които при раждане са имали недостиг от кислород, имат по-голям шанс да оцелеят, ако мозъкът им бъде бързо охладен от нормалната температура 37 градуса Целзий до 32 градуса Целзий. Това пречи на мозъчните клетки да умират при кислороден глад. Охлаждането на скалпа се използва и за намаляване до минимум загубата на коса у пациенти по време на химиотерапия.

0 коментара:

Публикуване на коментар