Сподели в Facebook  

вторник, 7 юли 2009 г.

Плодовите сокове са вредни за зъбния емайл

Портокаловият сок е много опасен за здравето на зъбите, констатираха американски учени, пише "Дейли мейл". Киселината, съдържаща се в цитрусовите сокове е в състояние да унищожи 84% от зъбния емайл.


Колкото и полезни за здравето ни да са киселите плодове, натуралните сокове и киселото мляко, прекомерната им консумация може да доведе до сериозни проблеми на зъбите. Стоматолозите, обясняват, че настъпва ерозия на емайла, която повишава опасността от образуването на кариес.


Всекидневната употреба на плодови сокове води до прогресивно изтъняване и разрушаване емайла на зъба – най-външния и твърд слой, който предпазна зъба от вредното дейсвие на различни фактори. В резултат на това зъбната коронка става неравна, назъбена и лесно трошлива. Едновременно с това дентинът, основната зъбна материя, става уязвима за действието на вредните елементи.


Д-р Ян-Фан Рен от института за дентално здраве към Университета Рочестър в Ню Йорк, провел редица тестове, показващи, че опасното въздействие на плодовата киселина е много по-голямо, отколкото се смяташе до момента.


Първоначално проведените изследвания сочат, че най-опасен е портокаловият сок, който може да разруши целия зъбен емайл.


Д-р Рен предупреждава, че сокът от портокал, както и другите натурални напитки, трябва да се консумират само по време на хранене. Той препоръчва, храни с висока киселинност да се не приемат наведнъж, а разделени през целия ден, предимно в съчетание с основното ядене. Тогава киселинното въздействие се минимализира и рискът за здравето на усмвката ни се намалява.


Изследванията на американските учени показват, че най-застрашени от ерозия на зъбния емайл са хората, които пият бавно. Вредни навици са смученето на лимон, дъвченето на желирани бонбони и пиенето на големи количества газирани напитки. Това удължава експозицията на емайла и дентина на киселинно въздействие.


По-малко изложени на този риск са онези, които изпиват чаша сок по-бързо от 20 минути.


Зъбният емайл е твърда и здрава структура, която покрива зъбите и ги предпазва от разрушителното въздействие на храната. Когато се консумират продукти с високо киселинно съдържание, се променя минерализацията на емайла, а това води до разрушаването му.


Специалистите съветват, за да се предпазим от ерозията, да мием зъбите си 20-30 минути след консумацията на кисели храни и напитки. Така ще избегнем механичното нараняване и надраскване на вече засегнатия от киселината емайл.


Защитата от ерозия на емайла се състои в правилно хранене и използването на подходящи продукти за устна хигиена. Свръхчувствителността е един от ранните симптоми за увреждане на емайла. Изразява се най-често с остра болка при консумация на студени, сладки, горещи или кисели храни и напитки.


Плодовите соковете могат да реагират и с някои видове медикаменти, като усилват или намаляват действието им. Сокът от грейпфрут, портокал или ябълка може да понижи абсорбцията на някои лекарства, повлиявайки и техния ефект. Направени са тестове, сочещи, киселите сокове премахват благоприятния ефект на някои антибиотици или хапчета срещу високата температура.


Сред медикаментите, реагиращи с плодовите сокове са и такива, използвани при сърдечна недостатъчност (бета-блокери), органна трансплантация (циклоспорин), инфекции (хинолони) и др.


Специалистите предупреждават, че по време на лечение пациентите трябва да пият само вода и да избягват съчетанието на медикаменти с плодови сокове, прусно и кисело мляко или кофеинови напитки.


Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар