Сподели в Facebook  

сряда, 1 юли 2009 г.

5 правила за здраво сърце

Защо е необходимо да злоупотребяваме с нашето здраве, а когато вече е доста късно, да търсим намесата на лекар!? Можем да вземем навременни, а и съвсем съобразени с нормалното всекидневие мерки, които не изискват особени усилия на волята. Но пък ще ни се отплатят достатъчно щедро...

Правило №1: яжте зеленчуци, плодове и ястия с минимална термична обработка

Витамините и целулозата подобряват цялостната работа на организма, забавят развитието на атеросклерозата и наслагването на холестерола по стените на кръвоносните съдове. Рибата, която е доказано богата на омега-3 мастни киселини намалява риска от инфаркт.

От друга страна, при термичната обработка почти всички хранителни продукти губят много от ценните си вещества.

Правило №2: редовно спортувайте, ходете пеша, бягайте, карайте колело

Тренировките поддържат в тонус всички мускули включително и сърдечния. По време на физическото натоварване по-бързо се преработва глюкозата и се изразходват веществата, които иначе се наслагват по най-проблемните места.

Особено подходящи за здравето на сърцето са бягането, ходенето и плуването. Главното условие за добър ефект е да се занимавате с тях не по-малко от 30 минути поне 3-4 пъти седмично.

Ако не обичате тренажорите във фитнес клуба, карайте колело или просто се разхождайте в парка. По време на натоварвания наблюдавайте пулса си - той трябва да бъде максимум 110-130 удара в минута.

Правило №3: употребявайте умерено количество алкохол

Не е необходимо да се отказвате напълно от алкохола. Чаша сухо червено вино дневно (например по време на обяд) е от голяма полза за сърцето.

Червеното вино е богато на полифеноли - силни антиоксиданти, които се съдържат в семките на гроздето. Според последните изследвания, умерената употреба на алкохол (1-7 чашки седмично) намалява с до 30% риска от инфаркт и инсулт.

Безопасната дневна норма алкохол е 20 г чист етилов спирт, което се равнява на чаша вино или 330 мл бира.

Правило №4: обиколката на талията не трябва да превишава тази на бедрата

Според статистиката правилното хранене намалява с 57% риска от инфаркт. "Правилното" тегло позволява да се избегнат много здравословни проблеми, в това число и сърдечни.

Талия над 89 см, независимо от ръста е реална заплаха за здравето. Учени посочват т.нар. "мастна верига": твърде много мастна тъкан – относителна недостатъчност на инсулин - повишаване на концентрацията на глюкоза в кръвта (възниква диабет от 2 тип) – повишаване нивото на холестерола – развитие на атеросклероза и поява на повишено кръвно.

От проблеми някъде по тази верига най-често страдат хората с абдоминално затлъстяване, т.е. мазнините са натрупват главно в областта на талията. От тази гледна точки е по-добре да бъдете “круша” (с талия по-тясна от бедрата) отколкото “ябълка” (с талия по-широка от бедрата).

Правило №5: откажете цигарите

Обикновено в антирекламата на цигарите показват саждите в белите дробове. Но в действителност пушенето вреди много повече на сърцето. По данни от Световната здравна организация, пушенето е вторият след атеросклерозата фактор, способстващ за развитието на исхемична болест на сърцето.

0 коментара:

Публикуване на коментар