Сподели в Facebook  

вторник, 7 юли 2009 г.

Омега-3 мастни киселини за по-добро настроение

Яденето на риба, ядки и други храни богати на омега-3 мастни киселини е полезно не само за физическото здраве, но и за емоционалното състояние и доброто настроение, показа проучване проведено от американски учени.


Лекари от университета в Пенсилвания установили, че омега-3 мастните киселини оказват силно положително въздействие върху мозъчните зони, свързани с емоциите.


Резултатите от изследването категорично показали, че хората с ниско ниво на омега-3 мастни киселини са по-склонни към депресивни състояния, негативно отношение към света и са по-импулсивни и раздразнителни. За разлика от тях, тези с по-високи нива на мастните киселини са по-спокойни, уравновесени, рядко проявяват раздразнителност или склонност към апатия.


В своето проучване, американските специалисти проверявали хипотезата, че количеството на сивото вещество в мозъчните зони, отговарящи за настроението е пряко свързано с консумирането на омега-3 мастни киселини.


В изследването взели участие 55 здрави доброволци. Те попълнили анкетни карти и отговорили на въпроси за хранителните си навици и диетичните режими, които спазвали.
Посредством ядрено-магнитен резонанс,бил определен обемът на сивото мозъчно вещество в определените зони при всеки един от доброволците.


Анализа на резултатите, категорично показал, че сивото вещество в зоните, свързани с настроението и емоциите било толкова по-обемно, колкото по-голям бил приемът на омега-3 мастни киселини. Тези зони били силно редуцирани при хора с емоционални, суицидни разстройства и хронична депресия.


Учените заключават, че омега-3 мастните киселини допринасят за структурното подобрение в мозъчните зони, свързани с емоциите.



Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар