Сподели в Facebook  

четвъртък, 2 юли 2009 г.

Естрогенът влияе на слуха

Естрогенът влияе на слуха при хората, установиха английски учени. Досега се смяташе, че половите хормони са такава група, която няма допълнителни биологични функции. От резултатите на това изследване, обаче, се правят други изводи. То дава основание да се смята, че естрогенът влияе и на другите сетивни органи, например на обонянието.

Естрогенът е отговорен за функции, за които специалистите не очаквали да има връзка. Те установили, че именно той е ключово химическо вещество за интерпретация на звуковете и шума от мозъка. В списание Journal of Neuroscience експерти разглеждат дори нови методи на лечение на слуховите разстройства на базата на това откритие.


Доскоро естрогенът се смяташе за "бавен" по отношение на действието му в организма, но при новооткритата му функция, се установява неговото "бързо" въздействие, което се измерва в миллисекунди, споделя Рафаел Пино, асистент от катедрата по неврология към университета в Рочестър.


Досега се считаше, че естрогенът влияе единствено на женския организъм. Този път резултатите показват обратното, естрогенът е виновник за пораженията на слуха, както при жените, така и при мъжете. Учените са категорични, този хормон поддържа мозъчните сигнали за интерпретация на звука. Заради това откритие най-вероятно естрогенът вече няма да се разглежда само като полов хормон.


В допълнителен експеримент учените експериментално доказват, че повишеното ниво на естроген в организма води до повишаване на активността на слуховите неврони и на образуването на по-комлексни мрежи от неврони, отговарящи за обработката на аудио-информацията. Това, което ги изненадва, е, че блокирането на естрогена или възпрепятстваното му постъпление в мозъчните клетки води до моментално понижаване на слуха.


Естроген е необходим и за активиране на гените, които "дават инструкции" на главния мозък за работа с възприемането на звука и съпоставянето на различните звуци. В този смисъл естрогенът играе две роли - той моделира получаването на сигналите от слуховите неврони и инициира клетъчните процеси, активиращи отговорни за паметта гени.

Експертите са категорични, че естрогенът е главен регулатор на слуха при хората.


Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар