Сподели в Facebook  

петък, 10 юли 2009 г.

Рисковете на слънцето

Почивката на море през лятото крие немалко рискове за кожата, които често се подценяват. Около 95 на сто от всички злокачествени заболявания на кожата са свързани с въздействието на слънцето, коментира за БТА доц. Петранка Троянова, онкодерматолог.

Слънчевата светлина се състои от ултравиолетови, инфрачервени и видими лъчи. Те имат различно въздействие върху организма. Инфрачервените лъчи предизвикват у хората усещането за топлина, а ултравиолетовите водят до образуването на слънчев загар. Обикновено влиянието им е полезно, но при превишаване на дозите се получават и нежелани ефекти, обясни Троянова.
При прекомерно излагане на кожата на слънце ултравиолетовите лъчи могат да предизвикат увреждания.
Ултравиолетовото лъчение обхваща около шест на сто от слънчевата радиация. То съдържа ултравиолетови А-лъчи, В-лъчи и С-лъчи. Само незначителна част от C-лъчите достигат до земната повърхност. А-лъчите могат да причинят изгаряне, но при нормални условия тяхната сила не е толкова голяма.
Ултравиолетовите B-лъчи са основната причина за слънчевото увреждане на кожата, стареенето и злокачествените образувания. Много епидемиологични, експериментални и клинични проучвания са доказали, че слънчевото експониране е свързано с развитието на злокачествените кожни тумори, заяви Троянова. Туморите биват малигнен меланом на кожата и немеланомните кожни карциноми. Развитието на малигнен меланом се свърза с острото слънчево въздействие и полученото в резултат на това изгаряне. Немеланомите кожни карциноми се развиват след продължителни, хронични слънчеви въздействия, които предизвикват кожно стареене и предракови заболявания.
Това не трябва да хвърля в ужас всеки запътил се към морския бряг, ако сме внимателни към себе си и се предпазваме, шансовете за проблеми са много малки, смята Троянова. Важно е да не оставаме на слънце дълго време, да редуваме слънчевите бани с престой под чадъра и да не се излагаме на директна светлина в периода 12-15 ч. през деня, когато лъчите на слънцето са най-опасни за кожата. Необходимо е да ползваме добре познатите ни фотозащитни средства - кремове, лосиони, масла за предпазване.
Препоръчително е да се обличаме в подходящи дрехи, да носим широкополи шапки и слънчеви очила. Прилагането на защитни средства не е достатъчно и не ни дава основание да седим на слънце по цял ден, защото козметиката не е универсален щит срещу проблемите, отбеляза Троянова.
Понякога след почивката на море могат да се появят обезпокоителни симптоми, например бенка на кожата е започнала да се променя, появява се сърбеж, болка или кървене. Не бива да се плашим, нито да чакаме да ни мине спонтанно. В такива случаи е най-добре да отидем на лекар без да изпадаме в паника, допълни онкодерматологът. /Dir.bg

1 коментара:

Sr. Walter Oscar каза...

Вие сте бизнесмен или жена? Имате ли финансова бъркотия или имате нужда от средства за започване на собствен бизнес? Нуждаете ли се от заем, за да започнете хубав малък мащаб и среден бизнес? Имате ли нисък кредитен рейтинг и за вас е трудно да получите капиталов заем от местни банки и други финансови институции ?.

Нашите заеми са добре застраховани за максимална сигурност е нашият приоритет. Нашата водеща цел е да ви помогнем да получите услугите, които заслужавате. Нашата програма е най-бързият начин да получите това, от което имате нужда. Намалете плащанията си, за да облекчите натоварването на месечните си разходи. Спечелете гъвкавост, с която можете да използвате за всякакви цели - от ваканции, до образование, до уникални покупки

Ние предлагаме широка гама от финансови услуги, които включват: Бизнес планиране, Финанси за търговски и развитие, Имоти и ипотеки, Кредити за консолидиране на дълга, Бизнес кредити, Лични заеми, Домашна рефинансиране Кредити с нисък лихвен процент от 4.00% юридически лица. Вземете най-доброто за вашето семейство и притежавате вашия дом за мечти, както и нашата обща схема за заем.

НИЕ ПРЕДЛАГАМЕ ВСИЧКИ ВИДОВЕ ЗАЕМИ - КАНДИДАТСТВАМЕ ЗА ДОПУСКАНИ ЗАЕМИ.

Моля, свържете се с нас за повече информация: davis_credit100@yahoo.com
Моля да ни пишете с кредитната информация;
- Пълно наименование:
- Необходима сума от кредит ... $, €, £:
- Продължителност на кредита:
- Цел на заема:
- Град държава:
- Телефон:
- Име на сайта:

Ако сте заинтересовани да получите заем след това любезно ни пишете с изискването за заем.
Моля, свържете се с нас за повече информация: davis_credit100@yahoo.com

Искрено Ваш,
Г-жа Уанда Дейвис
davis_credit100@yahoo.com
Очакваме с нетърпение да чуем от вас най-скоро ASAP

Заинтересованите кандидати трябва да се свържат с нас по имейл: davis_credit100@yahoo.com

Публикуване на коментар