Сподели в Facebook  

понеделник, 6 юли 2009 г.

Безплатен скрининг на бременни за гестационен диабет

Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология провежда безплатен скрининг за гестационен захарен диабет на бременни жени между 24 – 28 гестационна седмица. Проектът е разработка на болницата и е спечелил субсидия от 530 000 лева от Фонд за научни изследвания към Министерството на образованието. С тези средства ще бъдат изследвани повече от 700 бременни жени в риск в продължение на година и половина, ни информира д-р д-р Мария Бояджиева, ендокринолог от болницата. Със средствата ще се покрият скъпоструващи изследвания, свързани с установяването на диабет по време на бременността, които не се поемат от Здравната каса и чиято стойност е висока за семействата.


Програмата цели да докаже необходимостта от въвеждането на постоянен масов скрининг за диабет през бременността. В световен мащаб се наблюдава тревожа тенденция към увеличаване на засегнатите от диабет.

Гестационният диабет е форма на захарен диабет - нарушение във въглехидратния метаболизъм, - което се проявява за първи път по време на бременността. В повечето случаи жената не предолага, че е засегната. До 9% от бременните жени в световен мащаб развиват гестационен диабет. В България на базата на малко проучване е установена честота от 14%. Системно проучване до момента не е провеждано.

Обикновено след раждането диабетът изчезва. Но има голяма вероятност жената да бъде засегната отново при следваща бременност, както и да развие диабет тип 1 или 2 в по–късен етап от живота си. Съвременните изследвания показват, че около 10% от бременните жени с гестационен диабет развиват захарен диабет до 5 години след раждането, като тази честота нараства до 50% след 20-30 години.


Диабетът по време на бременността се появява в случаите, когато организмът на жената не може да задоволи променените нужди от енергия и усвояване на глюкоза и да компенсира нуждата от повишаване на инсулиновата секреция.


Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар