Сподели в Facebook  

вторник, 7 юли 2009 г.

До три бири на седмица е здравословно

Три бири седмично няма да навредят на здравето, установило мащабно проучване в Шотландия. Четвъртата бутилка вече крие сериозен риск за здравето и увеличава вероятността да се потърси спешна медицинска помощ, категорични са експертите.


Това количество е равнозначно на 8 малки чашки концентриран алкохол или 8 чаши вино през седмицата, така че лимитът важи за всички видове алкохол, а не определено само за пивото.

В изследването проучило навиците на 5 772 шотландци на възраст между 35 и 64 години, в продължение на 35 години. Установило се, че при редовно употребяващите между 8 и 14 бири седмично скача два пъти вероятността да потърсят медицинска помощ за влошено здравословно състояние, отколкото при въздържателите или тези които посягат към чашката по-рядко. Техният престой в лечебните заведения, също така е по-продължителен.

До сега се смяташе, че количеството между 14 и 21 бири на седмица е максимално допустимото от здравословна гледна точка. Оказва се, че рисковете за здравето са не по-малки и при по-ниско количество. Това налага корекция на препоръките към обществото от най-висша инстанция, твърдят шотландски експерти.


Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар