Сподели в Facebook  

сряда, 22 юли 2009 г.

За пет дни 1533-ма души провериха своя ХИВ-статус в мобилните кабинети по Черноморието

За пет дни 1533-ма души провериха своя ХИВ-статус в мобилните кабинети, които обикалят българското Черноморие в рамките на Националната Лятна АНТИСПИН кампания, организирана от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, съобщиха организаторите на кампанията.

За същия период на миналата година изследвалите се са били 423-ма, което показва, че броят на хората, проявили интерес към лятната кампания се е повишил повече от три пъти. До сега мобилните кабинети посетиха Варна, където се изследваха 1354 души, Балчик, където тест си направиха 108 души, Шабла – 24 ма, в Каварна изследвалите се са 47. От безплатното и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, което предлагат екипите на мобилния кабинет са се възползвали не само представители на широката общественост, но и на групи с рисково поведение като мъже, практикуващи секс с мъже, лица, употребяващи наркотици и проституиращи. Възрастовият диапазон на изследваните лица е много широк – от 19 до над 50 години. Най-голям интерес към услугата „анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ” са проявили младите хора на възраст 20 до 29 години – общо 697 души.
До сега изследвалите се жени са повече от мъжете, съответно 840 представители на нежния пол са проверили своя ХИВ статус, срещу 693 представители на силния пол, които също бързо и лесно са си направили ХИВ тест. /Агенция "Фокус"



0 коментара:

Публикуване на коментар