Сподели в Facebook  

вторник, 28 юли 2009 г.

Разходите за борба със затлъстяването в САЩ стават все по-големи

Затлъстяването, което засяга все по-голям брой американци и води до риск от намаляване на продължителността на живота, струва и все по-скъпо на страната като медицински разходи, предупредиха експерти на среща във Вашингтон.

Според тях те достигат до 147 млрд. долара годишно. Затлъстяването при децата се отбелязва като проблем номер едно, като се алармира за риска най-младото поколение в САЩ да бъде първото, което може да има по-малко продължителност на живота от този на родителите.

В САЩ две трети от възрастните и всяко пето дете са с наднормено тегло, припомни бишият президент Бил Клинтън от името на Алианс за по-здраво поколение, който си поставя за цел зо 2015г. да намали затлъстяването при децата. Конференцията се провежда под името "Теглото на нацията" и е организирана от Федералните центрове за контрол и превенция на болестите. На форума бяха изброени серия от двайсетина мерки в тази насока като недопускане на телевизори в детските стаи, стимулиране на закупуването на пресни продукти. Цената на здравните грижи срещу затлъстяването са се удвоили от 1998г. сега, твърдят експерти. Подчертана бе преди всичко необходимостта от промяна на начина на живот на американците. "Ние трябва да променим това, което става в нашите къщи, в нашите общности, нашите училища", каза Клинтън. Той наблегна на това, че затлъстяването е проблем на общественото здраве, който не може да бъде решаван само в лекарския кабинет. Средният американец има свръхтегло от 11 кг. и приема дневно около 350 калории повече отпреди няколко десетилетия главно под формата на газирани напитки. Бе направено предложение да се наложи такса върху подсладените газирани напитки. Преди 11 години разходите за здравеопазване, свързани със затлъстяването са били 78 млрд. долара годишно, докато през 2006г. те са достигнали 147 млрд. долара на година. В същото време процентът на хора със затлъстяване се е увеличил с 37%. Разходите за борба със затлъстяването и с последиците от него през 1998г. са били 6.5 % от общите разходи за здравеопазване, докато сега те са 9.1%. /АФП /БГНЕС

0 коментара:

Публикуване на коментар