Сподели в Facebook  

сряда, 8 юли 2009 г.

8 юли - Световен ден за борба с алергиите

8 юли се отбелязва като Световен ден за борба с алергиите от 2005 г., по инициатива на Световната организация за борба с алергиите. Целта е популяризиране на информацията за алергичните заболявания, да се акцентира върху необходимостта от профилактиката и претенцията им.


Алергичните заболявания и съпътстващите ги имунопатологии се разрастват неудържимо през последните години. Според статистика на СЗО, в световен мащаб, страдащите от различни форми на алергии са между 20% до 40% от хората.


Само за последните 20-25 години страдащите от различни алергии, бронхиална астма, атопичен дерматит и алергичен ринит са се увеличили 3 пъти. Увеличението се дължи до голяма степен на факторите на околната среда – драстичното замърсяване и факта, че хората са в контакт с многобройни изкуствено създадени субстанции, несъществували до преди 20 години. Според учените алергичните заболявания са на второ място по брой на засегнати пациенти.


Алергиите се определят като свръх реакция на организма към вещество (алерген), което се приема от него като вредно, дори и в действителност да не е такова.При попадането на чужди субстанции в организма, нормално се провокира реакция на имунната система, с цел да се защити от потенциалното им вредно въздействие.Съществуват различни начини, по които имунната система се бори с чуждите елементи и защитава организма. Такъв метод е образуването на антитела, които да неутрализират антигените. Алергичната реакция е патологичен имунен отговор към разнообразни агенти, с които организмът ни влиза в контакт по един или друг повод. Понякога, обаче чуждите субстанции, попаднали в тялото, в действителност не са реална заплаха за него.Проучвания показват, че алергичните реакции не са ограничени от определен сезон или място.Психологическият стрес, напрежението и забързаният начин на живот също са предпоставка за зачестяване на алергичните заболявания.Многообразието на алергиите, в зависимост от техния причинител е огромно. На практика броят на веществата към които хората могат да бъдат алергични е неограничен.Добре известни са алергичните реакции към ужилване или ухапване от насекоми, алергии към храни, лекарства, полени, домашни любимци, козметика, плесени, акари и много други.


Друг основен фактор за възникването на алергии е замърсяването на околната среда, и най-вече на въздуха. Установена е пряка връзка между увеличаването на въздушното замърсяване и честотата на алергичните заболявания. Замърсеният въздух не само дразни дихателните пътища и отслабва имунитета, но прави алергените по-агресивни.В зависимост от формата на алергичната реакция, основните причинители и симптоми, могат да се разграничат следните видове алергии:
Форми
Основни причини
Основни симптоми

Респираторни алергии домашни любимци
полени, полени на житни растения
акари (домашен прах)
вдишване на химични субстанции (вещества)

сърбеж в очите,
течащ нос,
сърбеж в носа,
кихане

Кожни алергии
оси
пчели
комари
паяци
домашни животни
полени
полени на житни растения
акари ( в домашен прах) и др.
хранителни продукти
козметика
облекло

алергии от ужилвания и охапвания на насекоми


остра и хронична уртикария


лекарства
екзема
контактен дермат
Очни алергии
домашни животни
полени
акари (в домашен прах)
козметика сълзене на очите или зачервени, възпалени и подути клепачи
Проучвания показват, че не само се е увеличила честотата на алергичните заболявания, но и значително се е разширила възрастовата граница на пациентите. Свръхчувствителност може да се появи както в ранно детство, така и в по-напреднала възраст.Избягването на алергиите в такава наситена с алергени обкръжаваща среда е практически невъзможно. През последните години се появиха множество средства, които да помогнат или предотвратят появата на алергичните симптоми и реакции.


Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар