Сподели в Facebook  

четвъртък, 16 юли 2009 г.

Месец юли е обявен за месец на стволовите клетки

Въпреки напредъка в медицината информираността за стволовите клетки е недостатъчна, според учени. Проучване публикувано в Journal of Reproductive Medicine показва, че 3 от всеки 4 бременни жени смятат, че „не са добре запознати с проблема”.

По предложение на American Hospital Association's Society for Healthcare Strategy & Market Development (SHSMD) юли е обявен за месец на стволовите клетки. Целта е да се увеличи познанието за стволовите клетки, добивани от кръвта на пъпната връв. Факт е, че те се използват над 20 години в лечението на над 80 заболявания. Напоследък излезнаха данни от клинични проучвания за приложението им и при диабет тип 1, травми на гръбначния мозък, сензорни нарушения (проблеми в слуха и ретината), детска церебрална парализа и други. Tакъв е примерът с Chloe Levine, страдаща от десностранна хемипареза. На една годишна възраст дясната и ръка остава напълно неподвижна, стисната в юмрук. Такова е положението и с десният крак. Той остава безчувстен и напълно провиснал. Момичето не може да пълзи, не може да ходи. Още преди раждането на детето родителите са решили да се възползват от възможността и да съхранят кръвта от пъпната връв. Стволовите клетки са били изолирани и замръзени при специални условия в Cord Blood Registry (CBR), най-голямата в света банка за стволови клетки. Това е позволило Chloe Levine да бъде включенa за автоложно лечение (обратно вливане на собствени клетки). Развитието на детето било забележително. В продължение на година то започнало да вдига ръцете си, да хваща топка, да яде с лъжица, да ходи и да тича бързо. “Регенеративната терапия, която използва стволовите клетки от кръвта на пъпната връв през последните години е насочена върху проучванията за лечение на травми на гръбначния мозък, церебрална парализа, инсулт, диабет тип 1, сърдечно-съдови заболявания, нарушения на слуха и други”, казва Хитер Браун, вице-президент на научния борд на Cord Blood Registry. “Учените са доказали, че тези клетки имат способността да попадат на увредените места и да подпомагат оздравителните процеси. Връщането на собствени стволови клетки в тялото не носи риск от образуването на тумори или от поява на реакция на отхвърляне”, твърди той. Въпреки това повечето бременни все още не знаят, че могат да съхраняват стволови клетки от кръв от пъпната връв. Ето защо наскоро републиканецът Джеки Спайер е внесал предложение за повишаване на информираността за стволовите клетки чрез HR 2107, "The Cord Blood Education and Awareness Act of 2009". Целта е родителите да могат да направят своя съзнателен избор и да са наясно с възможностите за съхранение на стволови клетки в различните видове банки – обществени, частни или смесени.
Cord Blood Registry e най-голямата в света банка за стволови клетки. До момента в нея има съхранени над 300 000 проби от целия свят. За Европа такава е Крио-Сейф. Семействата запазили проби за децата си с нея са над 100 000 като само за България са вече 1500.

0 коментара:

Публикуване на коментар