Сподели в Facebook  

сряда, 15 юли 2009 г.

Ваксината срещу свинския грип няма да бъде достъпна още няколко месеца

Ваксината, която трябва да защити милиони британски граждани от свинския грип, няма да бъде достъпна още няколко месеца, заяви генералният секретар на Световната здравна организация Маргарет Чен, съобщава британският вестник "Guardian.co.uk".

Нейното предупреждение хвърли сериозни съмнения върху твърденията на министри в парламента, че първата партида на ваксината ще пристигне през август.

Чан каза: "Няма ваксина. Такава трябва да бъде на разположение скоро, през август. Но да имаме ваксина на разположение не е същото като да имаме ваксина, за която е доказано, че е безопасна. Данните от клиничните тестове ще бъдат готови след най-малко два-три месеца".

Един от най-уважаваните учени в сферата на грипа заяви за "Guardian.co.uk", че здравните официални лица са били изненадани от бързото разпространяване на грипа във Великобритания. Доктор Алън Хай, директор на базирания в Лондон Световен център за грипа на СЗО, заяви, че мащабното разпространение на грипа през лятото във Великобритания не е следвало очаквания модел и предупреди здравните власти, че трябва да се подготвят за по-смъртоносна форма на болестта.

0 коментара:

Публикуване на коментар