Сподели в Facebook  

четвъртък, 2 юли 2009 г.

Добрите взаймоотношения вкъщи намаляват стреса

Обятията на любимия човек у дома понижават кръвното налягане след напрегнатия работен ден, се установи при изследване. Специалисти от университета в Торонто, Канада са изследвали 216 двойки в продължение на година. Резултатите от изследването са представени на събрание на Американската кордиологична асоциация.


Специалистите установили, че високото кръвно налягане се понижава при хора, чиято работа е стресираща, но се радват на добри съпружески отношения.


Канадските учени изследвали лекари, медицински сестри, административни служители, служители и посетители в научния център на университета в Торонто на възраст между 40 и 65 години, които работят и живеят заедно с партньор минимум от половин година.
Кръвното налягане се измервало сутрин. Никой от участниците не е страдал от сърдечно-съдово заболяване и съответно не е бил на терапия за такова. Била направена оценка на това колко напрегнати били условията в работата на участниците. Основен фактор за стреса, както се изяснило, били именно условията на работното място, чиято промяна не зависела от участниците. Тествани били също така и съпружеските отношения.


При участниците, които имали стресиращи събития през деня, но се радвали на добри взаимоотношения у дома, било регистирано нормализиране на кръвното налягане вечер. Резултатите са важни, тъй като с възрастта се наблюдава тенденция към трайно повишаване на кръвното налягане.

При тези, които имали освен стресираща работа и конфликти в семейството, било регистрирано високо кръвно налягане.

Ръководителят на изследването, проф. Шелдън Тоуб, отбелязва, че стресът на работното място влияние сериозно на кръвното налягане, както в клинично отношение, така и от статистическа гледна точка. В здравеопазването стресът не се отчита, но той оказва влияние, както в семейството, така и на здравословното ни състояние въобще. Емоционалната подкрепа на партньора е от съществено значение за хармоничните съпружески взаимоотношения, казва проф. Тоуб. Според него хората, които са подложени на стрес на работното място и имат проблеми в семейството, се налага да се консултират с лекаря си, заради високо кръвно налягане и здравословното си състояние.


По мнението на Шърмън Грифитс, представител на Британската кардиологична асоциация, когато стесът е в малки количества, той има положителния ефект да поддържа мотивацията и ентусиазма, но когато е прекомерен вреди на здравето. При баланс между лошите страни на делника и емоционалната подкрепа от страна на любимите хора, семейство и приятели, справянето със стреса е лесно.


Британската кардиологична асоциация публикува резултатите от друго изследване, свързано с проблемите на сърцето, което целяло да изясни връзката между ензимите на стреса и сърдечно-съдовите заболявания. Изследвано е влиянието на ензима 11HSD1, който се отделя от мастните клетки. Този ензим отговаря за нивото на кортизол – хормонът на стреса. Опити показали, че повишеното ниво на този ензим увеличава риска от затлъстяване. Добрите семейни отношения се превръщат в профилактичен метод за предотвратяване на високо кръвно налягане и затлъстяване.


Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар