Сподели в Facebook  

сряда, 8 юли 2009 г.

Пластмасовите опаковки са опасни за здравето.

Откакто съществуват пластмасовите опаковки, многократно е възниквал въпросът за тяхната безопасност. Последните изследвания проведени от учените показват, че пластмасовите опаковки представляват реална опасност за хормоналния баланс на човешкия организъм.


Харвардски учени провели експерименти, показващи че консумирането на храни и напитки, съхранявани в пластмасови опаковки, повишава с повече от 2/3 съдържанието на вещества в организма, оказващи влияние върху половите хормони.


Причина за здравословните проблеми е, че при производството на опаковки и бутилки и дори бутилки за бебешки храни, се използва химикалът бисфенол-А (BPA).




Бисфенол се съдържа във всички пластмасови опаковки, в покритието на алуминиевите съдове, на металните консерви и др. Този химикал преминава лесно в човешката кръвоносна система. По действието си върху организма той имитира ефекта от женския хормон естроген.


Всички доброволци, които взели участие в експеримента, трябвало да пият напитки само от пластмасови бутилки. Само за една седмица било отчетено повишаване на съдържанието на бисфенол със 69%.


Направени в миналото проучвания установили, че бисфенол-А може да провокира кожни проблеми, безплодие, поликистоза на яйчниците и дори рак на маточната шийка. Днес, веществото се свързва и с по-ранното полово съзряване на подрастващите.


Внасянето на естрогеноподобни вещества в мъжкия организъм е една от причините за ранно оплешивяване. Бисфенол-А намалява нивото на хормона прогестерон, който е отговорен за гъстотата и здравината на косата.


Освен това, консумирането на продукти, съхранявани в пластмасови опаковки може да провокира:

* проблеми с физическото развитие,
* повишена заболеваемост от диабет
* сърдечно-съдови проблеми
* понижена имунна защита
* рак на простата
* диабет
* ранно влизане в пубертет
* затруднения при заучаване и запаметяване
* склонност към затлъстяване
* хиперактивност
* вродени увреждания у деца


През последното десетилетие се наблюдава устойчива тенденция към понижаване количеството на нормалните сперматозоиди в семенната течност. Това е и един от фактите, влияещи на мъжката плодовитост. Според лекарите, основна причина за това са синтетичните естрогеноподобни вещества.


Особено опасно за здравето е нагряването на пластмасовите опаковки. Все още, много родители затоплят млякото на своите бебета направо в пластмасовите бутилки, без да подозират, че това води до проникване на химикалите в течността.


По мнение на Карин Мичъл, доцент от катедрата по епидемиология към Харвардския университет, децата са значително по-възприемчиви към вредните вещества в сравнение с възрастните. Консумирането на такова мляко може да провокира нарушения във функцията на хормоналните жлези още в ранна детска възраст.


Преди няколко години, екип от немски учени доказа, че пластмасата използвана за производство на бутилки отделя и веществото антимон. Този металоид е открит в питейната вода, съхранявана в пластмасови бутилки и туби. Сравнителните анализи показват, че в течностите съхранявани в стъклени съдове, антимонът е 30 пъти по-малко.


В момента, в САЩ, Франция и Великобритания е наложена забрана за използване на бутилирана вода в някои обществени учреждения, училища и детски градини. В Канада вече е забранено използването на шишета за бебешка храна, съдържащи бисфенол-А.


Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар